Paddepoel Fietsen sluit vier jaar na slepend 'koopzondagconflict': 'Spirit is er daarna niet meer geweest'

Peter Oest en Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen
Peter Oest en Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen © Elwin Baas/RTV Noord
Peter Oest bestierde 25 jaar lang zijn winkel Paddepoel Fietsen in de gelijknamige Groninger stadswijk, maar per 1 januari stopt de tweewielerspecialist er toch echt mee. Het gebakkelei over een verplichte koopzondag heeft een groot aandeel gehad in het besluit van Oest. 'Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.'
Oest lag in 2018 in de clinch met de Vereniging van Eigenaren over de verplichte winkelopenstelling op zondag. Dit 'koopzondagenconflict' hield het winkelcentrum in Paddepoel jarenlang in z'n greep. Winkeliers kregen boetes als ze zich niet aan de openingstijden hielden. Dit liep in sommige gevallen op tot tienduizenden euro's, maar de winkeliers hielden voet bij stuk.

'Ik word er gewoon emotioneel van'

Kleine ondernemers gaven aan niet zeven dagen per week in de zaak aanwezig te kunnen zijn. Ook vonden winkeliers het principieel onjuist dat anderen bepalen wanneer zij als zelfstandig ondernemers moeten werken. De bonje werd zelfs uitgevochten tot in de rechtszaal.
'Op zaterdag, na 17.00 uur, zijn we gewoon klaar en mogen wij óók een dag vrij. Ik word er gewoon emotioneel van', verweerde Oest zich met natte ogen.
Peter Oest over de sluiting van Paddepoel Fietsen:
Paddepoel Fietsen sluit vier jaar na slepend 'koopzondagconflict'
In november 2018 ging de VvE overstag: de verplichte openingstijden werden geschrapt en alle boetes gingen door de shredder. Eind goed, al goed, zul je wellicht denken. Maar het geruzie heeft nog altijd z'n weerslag op het ondernemerschap van Oest.
De jaren bestonden hier meer uit dalen dan pieken
Peter Oest

'Echt spirit' is verdwenen

'Natuurlijk, ik was ontzettend blij met de overwinning. Maar de spirit daarna is niet meer zo geweest als vroeger. En dat komt ook door de ondernemers die hier zitten. Ik heb niet het gevoel dat ik van iedereen de juiste steun ontvang.'
Oest wil verder meer tijd aan privézaken besteden en zijn kleinkinderen zien opgroeien, iets wat bij zijn eigen kids niet lukte. Hij is er aan toe. 'De jaren bestonden hier meer uit dalen dan pieken', constateert hij.