Gemeente wil geen nieuwjaarsvuur op het Jozef Israëlsplein dit jaar

Vuur
Vuur © Pixabay
De gemeente Groningen hoopt samen met omwonenden, politie en brandweer het traditionele nieuwjaarsvuur op het Jozef Israëlsplein in de Schildersbuurt te voorkomen. Dat staat in een brief die woensdag in de hele Schildersbuurt is bezorgd.
Volgens de brief, ondertekend door voorzitter van de veiligheidsregio Koen Schuiling, brengt het vuur grote risico's met zich mee. 'Op het Jozef Israëlsplein komen veel mensen samen en staan veel kwetsbare gebouwen dicht op elkaar. Een vuur is hier te gevaarlijk.' Ook zou het vuur volgens Schuiling jaarlijks voor schade aan het plein zorgen.

Onveilige situaties

De gemeente wil onveilige situaties voorkomen en roept omwonenden en bezoekers daarom op 'het vuur op dit plein te voorkomen.' Tijdens de jaarwisseling zijn buitengewoon opsporingsambtenaren, toezichthouders en de politie actief om extra toezicht te houden op het plein.

Gemengde reacties

De brief roept op Twitter gemengde reacties op. In reactie op het Dagblad van het Noorden (DvhN), die het nieuws gister bracht, schrijft een oud-omwonende dat het nieuwjaarsvuur al meer dan 65 jaar traditie is. Volgens haar kan de gemeente zich beter met andere 'veiligheidszaken bezighouden.' Enkele andere Twitteraars geven aan de brief van de gemeente te begrijpen.

Nieuwjaarsvuur

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het in Groningen niet toegestaan om nieuwsjaarvuren te organiseren. Het vuur op het Jozef Israëlsplein werd volgens de woordvoerder tot nu toe altijd gedoogd, mede door grote drukte bij de politie op oudjaarsavond.