Vuurwerkverkoop knalt uit startblokken: 'Ik heb de webshop dichtgegooid, te veel bestellingen'

Drukke dagen voor vuurwerkverkoper Tjeerd Wagenaar in Leek
Drukke dagen voor vuurwerkverkoper Tjeerd Wagenaar in Leek © Robert Pastoor/RTV Noord
Vanaf donderdag mag er in heel Nederland vuurwerk worden gekocht. Dat zorgt op verkoopdag één al voor flinke drukte in de zaak van Tjeerd Wagenaar in Leek. Hij heeft nog niet eerder zoveel drukte meegemaakt als dit jaar.
De vuurwerkhandelaar had rekening gehouden met een drukke dag, want de bestellingen stroomden de afgelopen dagen al binnen. In vergelijking met eerdere jaren is het aantal bestellingen zelfs verdubbeld. De afgelopen twee jaarwisselingen was er vanwege corona een landelijk vuurwerkverbod. Wagenaar denkt dat de drukte van dit jaar daarmee te maken heeft.
'Ik kan het allemaal niet meer bergen in de vuurwerkkluizen, zo’n gekte'
'De bestellingen die we tot vandaag al binnen hadden waren enorm in vergelijking met eerder. We hebben vanochtend onze webshop dichtgegooid, er waren te veel bestellingen.' Wagenaar kan simpelweg niet aan de vraag voldoen, daarvoor heeft hij te weinig opslagruimte.
De meeste klanten hebben hun vuurwerk vooraf besteld
De meeste klanten hebben hun vuurwerk vooraf besteld © Robert Pastoor/ RTV Noord

Topdrukte

'Wij hebben het nog niet eerder zo meegemaakt. Het is bijzonder, vooral de grotere siervuurwerkpotten worden goed verkocht.' Sinds 2020 is knalvuurwerk verboden, siervuurwerk mag nog wel worden afgestoken. 'Ik denk dat de mensen er na twee jaar weer helemaal zin in hebben. Het afsteken van vuurwerk is een mooie traditie.' aldus Wagenaar.
De rij vanochtend in het Duitse Bunde
De rij vanochtend in het Duitse Bunde © Wietse Dik/ RTV Noord
Ook net over de grens in Bunde was het vanochtend druk: de parkeerplaatsen stonden vol met Nederlandse auto's. 'Zeshonderd euro!', roept een man die vrolijk naar zijn gevulde winkelkar wijst. Het is zo druk dat de schappen amper zijn bij te vullen en er geen winkelwagentje meer te krijgen is. Toch is de sfeer ontspannen en heeft ook de worstenboer over klandizie niets te klagen.

Vuurwerkverbod

De roep om een algeheel vuurwerkverbod wordt vanuit hulporganisaties luider en luider. Wagenaar is ervan overtuigd dat de vuurwerkexcessen niet veroorzaakt worden met vuurwerk dat hij en zijn mede-verkopers aan de man brengen. 'De discussie die gevoerd wordt gaat veel over de zware ongevallen en grote vernielingen. Dat gebeurt waarschijnlijk niet door het legale vuurwerk. Wij zouden het heel jammer vinden als deze traditie door het illegale vuurwerk verdwijnt.'
De webshop gaat in Leek vandaag in elk geval niet meer open. 'Wij kunnen het gewoon niet bergen. Het is zo'n gekte. Dit kunnen wij niet aan', zegt de ondernemer die al bijna veertig jaar vuurwerk verkoopt.