Vluchtelingen locatie Marnewaard wegens harde wind tijdelijk elders ondergebracht

De noodopvanglocatie in Zoutkamp tijdens de aanbouw
De noodopvanglocatie in Zoutkamp tijdens de aanbouw © Jeroen Berkenbosch/ RTV Noord
Het COA heeft alle bewoners van de wachtlocatie in Marnewaard uit voorzorg tijdelijk ondergebracht in Ter Apel (254) en Biddinghuizen (138). Vanwege de felle wind en de weersverwachting voor de komende dagen is het in de paviljoens niet veilig. COA-medewerkers hebben de nacht van woensdag op donderdag doorgewerkt om iedereen elders onder te brengen.
In de Marnewaard was het woensdag windkracht 5 tot 6. De verwachting is dat dit de komende dagen kan toenemen tot windkracht 8. De weersverwachting blijft zeker tot en met 2 januari onrustig. Uitgangspunt is dat de locatie Marnewaard zo snel mogelijk weer in gebruik wordt genomen, maar niet eerder dan dat het helemaal veilig is. De locatie blijft sowieso tot 2 januari dicht. Om Ter Apel zo veel mogelijk te ontlasten worden mensen de komende dagen overgebracht naar andere COA-locaties.

Tijdelijke opvanglocatie

De tijdelijke opvanglocatie Marnewaard staat op het defensieterrein tegenover de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. De opvang, waar maximaal 600 asielzoekers terecht kunnen, is bedoeld als wachtlocatie voor nieuwe asielzoekers die aankomen in Ter Apel en voor wie daar geen plek is. Het voorkomt dat deze mensen in Ter Apel in de open lucht moeten wachten.

Ter Apel

De komst van vluchtelingen uit de Marnewaard levert in Ter Apel geen bezettingsproblemen op. 'We zitten in Ter Apel ruim onder de bezetting van 2000 mensen, dus we hebben genoeg plek voor iedereen', vertelt een woordvoerder van het COA. Die ruimte biedt ook mogelijkheden volgens het COA. 'We verwachten dat sommige mensen die nu vanuit de Marnewaard komen op termijn kunnen doorstromen vanuit Ter Apel, zodat ze niet terug hoeven naar de wachtlocatie.'