Afvalverwerker uit Grootegast in beklaagdenbank na dodelijk bedrijfsongeval

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
Een recyclingbedrijf uit Grootegast hangt een boete boven het hoofd van 170.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Aanleiding is een bedrijfsongeval, waarbij twee jaar geleden een werknemer om het leven kwam. De afvalinzamelaar en -verwerker stond donderdag terecht voor het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet.
Het ongeval gebeurde op 14 december 2020 bij een ander afvalbedrijf in Leek, waar het bedrijf uit Grootegast een loods huurde. Het slachtoffer, een 35-jarige man uit Zuidhorn, raakte bekneld tussen een vuilniswagen en een bedrijfspand. Het slachtoffer overleefde dat niet.

Nauwelijks ervaring

De vuilniswagen werd bestuurd door een andere werknemer van het verdachte bedrijf. Zij verklaarde naderhand dat ze nauwelijks ervaring had met besturen van de bewuste vuilniswagen. Op de plek van het ongeval was vrijwel geen ruimte om de vuilniswagen te draaien. Het slachtoffer probeerde daarbij aanwijzingen te geven aan de chauffeur.
Daar komt bij dat het slachtoffer een arbeidshandicap had, waardoor extra begeleiding bij zijn werk gewenst was. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het achteraf gezien de vraag of hij vanwege zijn beperking überhaupt wel geschikt was om te werken op een vuilniswagen.

Geen risico-analyse

Het OM constateert verder dat het verdachte bedrijf geen (verplichte) risicoanalyse van de werkomstandigheden in Leek had gemaakt, ondanks dat werknemers van de afvalverwerker uit Grootegast daar al meer dan twintig jaar meerdere keren per dag kwamen om afval af te leveren.

Volstrekt onvoldoende

Bovendien bleken zowel het slachtoffer als de chauffeur niet of nauwelijks op de hoogte van de werkvoorschriften. Alleen mondelinge instructies zijn volstrekt onvoldoende, aldus het OM. De officier van justitie concludeerde tijdens de zitting dat de werkgever geen enkel toezicht heeft gehouden op zijn personeel tijdens de werkzaamheden in Leek.
De rechtbank doet op 2 februari uitspraak.