Ook in het Noorden meer jongeren betrapt op verboden wapenbezit

Door de politie in beslag genomen wapens
Door de politie in beslag genomen wapens © Twitter/Politie Groningen
Steeds meer jongeren hebben op straat een verboden wapen bij zich. Alleen al in Noord-Nederland nam de politie dit jaar bij minderjarigen tientallen messen en vuurwapens in beslag.
Het gaat daarbij om zeventien messen/steekwapens en twaalf vuurwapens. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. In 2021 ging het nog om acht in beslag genomen messen/steekwapens en zes vuurwapens.
De cijfers zijn in lijn met het landelijk beeld, bevestigt de politie de berichtgeving van De Telegraaf. Landelijk politiewoordvoerder Robbert Salome spreekt van een zorgelijke ontwikkeling: 'Voorheen werd bij een ruzie op straat soms een klap uitgedeeld. Dat is natuurlijk ook niet goed, maar meestal bleef het letsel beperkt. Door het toenemend wapenbezit neemt de kans op ernstige verwondingen ook toe.'

Geweldsincidenten niet meegerekend

Salome wijst erop dat geweldsincidenten, waarbij sprake is van wapengebruik, niet in bovenstaande statistieken zijn meegenomen: 'Het gaat hier alleen om aanhoudingen wegens verboden wapenbezit.'
De politie hield in heel Nederland dit jaar (tot nu toe) 1268 jongeren aan voor verboden wapenbezit. In 2019 waren dat er 315. Overigens gaat in het merendeel van de gevallen om verboden vuurwerk, maar dit aandeel neemt af. Anders gezegd: steeds vaker gaat het om vuurwapens en messen, of andere wapens.

Omvang probleem is lastig te bepalen

Landelijk steeg het aantal inbeslagnames van messen en andere steekwapens in vier jaar tijd van 33 tot 355 stuks. Dat is ruim tien keer zoveel. In dezelfde periode vervijfvoudigde het aantal vuurwapens dat de politie in beslag nam: van 27 in 2019 naar 144 in 2022.
Hoe groot de omvang is van het wapenbezit onder jongeren is, valt lastig te zeggen. De cijfers laten alleen zien wat de politie in beslag neemt.