Op pad met de snorfiets? Vanaf nu is een helm verplicht

Twee gebruikers van een Felyx deelscooter dragen een helm
Twee gebruikers van een Felyx deelscooter dragen een helm © ANP
Wie met de snorfiets op pad wil, moet sinds 1 januari verplicht een helm dragen. De helm zou afgelopen zomer al verplicht worden, maar het besluit werd uitgesteld.
Volgens neuroloog Bram Jacobs van het UMCG komt de invoering geen dag te vroeg. Jaarlijks worden er tegen de duizend mensen met hersenletsel binnengebracht in het UMCG. 'Daar zitten ook mensen bij die bijvoorbeeld op het werk of thuis zijn gevallen, maar zeker de helft is verkeersslachtoffer', weet Jacobs.
Bij het UMCG gaat het dus om honderden gevallen per jaar. Landelijk melden zich in totaal zo'n 80.000 mensen met hersenletsel. Dan gaat het niet alleen om mensen die zich melden in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisarts of ambulanceverpleegkundige. 'We zien die getallen stijgen, vooral door de toename van het aantal verkeersongelukken', aldus Jacobs.

Drukker op de weg

Jacobs: 'Ik denk dat er een relatie is met de toename van het aantal afgelegde kilometers dat we met z'n allen afleggen. Het is ook drukker op de weg, waardoor bepaalde verkeersituaties ingewikkelder worden. Denk dan aan de befaamde Groninger kruispunten waar de lichten allemaal tegelijkertijd op groen springen. Dat was twintig jaar geleden een prima idee, maar het is nu elke keer weer bibberen om aan de overkant te komen.'
'Maar we zien ook veel eenzijdige ongelukken. Dan heb je het over gevolgen van de inrichting van fietspaden. Die ongelukken gebeuren bijvoorbeeld door putten in het wegdek of boomstronken die onder fietspaden door groeien. In een studentenstad als Groningen speelt alcohol ook een rol', ziet de neuroloog.
Ernstige ongevallen nemen toe, dus de overheid moest iets doen
Bram Jacobs - Neuroloog
'De helmplicht moeten we zien in een landelijk ontwikkeling waarbij het aantal verkeersdoden in de afgelopen jaren niet is afgenomen. Men is daarvan geschrokken. Ernstige ongevallen nemen toe onder snor-, bromfietsers en scooterrijders, dus de overheid moest iets doen. De helm is een onderdeel. De kans op letsel wordt met een helm op stukken kleiner.'

Medeweggebruikers

'Mensen gaan niet minder vallen, maar mensen die op hun hoofd terechtkomen hebben minder letsel. Landelijk zijn er nu nog vijftig doden per jaar door brom- en snorfietsen, dat gaat dalen. Ik verwacht minder slachtoffers.'
Lekker met de wind door de haren is er dus niet meer bij. Dat is misschien jammer, vindt ook Jabocs, maar het relatieve ongemak van een helm scheelt een hoop leed. 'Ik snap de mensen die tegen de helmplicht zijn, die hebben soms ook best valide argumenten. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze zich altijd netjes aan de regels houden. Je kunt zelf een goede rijder zijn, maar dat geldt misschien niet voor je medeweggebruikers.'
'De helmplicht kost even tijd; mensen moeten er aan wennen. Het gaat niet over een nacht ijs, maar het is wel fijn dat het nu gebeurt', besluit Jacobs.

Deelscooters hebben al helmkoffer

Ook gebruikers van deelscooters moeten sinds zondag tijdens een ritje verplicht een helm dragen. De scooterbedrijven zijn al maanden geleden begonnen met de voorbereidingen om aan de nieuwe regels te voldoen.
Kas Avedissian, woordvoerder van Felyx deelscooters: 'Afgelopen maanden hebben alle snorfietsen een helmkoffer gekregen, ook wel topcase genoemd. Daarin zitten standaard twee helmen. De koffers zaten de afgelopen tijd nog op slot, maar vanaf 1 januari gaan ze automatisch open als je een rit start.'
Alle klanten van het deelscooterbedrijf zijn de afgelopen weken al geïnformeerd over de helmplicht: 'Via de app zijn de klanten gewezen op de gewijzigde regels. Dat gaan we de komende periode nog een paar keer herhalen', aldus Avedissian.

Haarnetjes

In de helmkoffers zitten naast de twee helmen ook haarnetjes: 'Voor de hygiëne. De netjes worden bij elke controle bijgevuld en de helmen zelf worden regelmatig gereinigd.'
Voor de Groningse scooters heeft Felyx een dikke driehonderd helmen aangeschaft.
Ook deelscooterbedrijf Check laat weten dat alle voertuigen vanaf dit jaar zijn uitgerust met een helm. In de afgelopen weken zijn ze toegevoegd aan de scooters. 'Onze gebruikers worden via verschillende kanalen op de hoogte gesteld van de helmplicht', meldt een woordvoerder.
Snorfietshelmplicht

De helmplicht geldt voor snorfietsbestuurders, maar ook voor bijrijders. Behalve een goedgekeurde motor- of bromfietshelm is ook een helm voor een speedpedelec toegestaan. Wie de helm niet draagt, kan een boete krijgen van 100 euro.