Tien hoopvolle ontwikkelingen in 2023, voor wie houvast zoekt

Een eerdere versie van ESNS
Een eerdere versie van ESNS © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
Een gemakkelijk jaar was het niet. Er werd zelfs een woord voor bedacht. We zitten in een ’poly-crisis’. Stikstof, klimaat, Oekraïne, energie, inflatie, het houdt niet op. Omdat we niet met een somber gemoed de drempel van het nieuwe jaar over willen stappen hebben we tien ontwikkelingen op een rij gezet waar we hoop uit kunnen putten.
We zullen natuurlijk niet onze ogen sluiten voor alle noden, maar we willen ons ook ergens aan vast kunnen houden. De focus ligt al zo vaak op wat er allemaal misgaat. We beginnen met de belangrijkste van alle bijzaken:

De FC weer in het linkerrijtje

Hier geldt: the only way is up. De eredivisieclub vinden we na één seizoenshelft terug op plek 15 in de ranglijst. Boven Emmen, Cambuur en Volendam, nabij de degradatiezone. Drie gewonnen potjes en de trainer is de laan uit gestuurd. En dat noemt zich dan de Trots van het Noorden. Degraderen? Nee, daar gaan we het niet over hebben in deze vooruitblik.
‘We staan er niet goed voor’, concludeerde een realistische technisch directeur Mark-Jan Fledderus niet voor niks. Maar de lach is teruggekeerd bij de club na een zonnig trainingskamp in Spanje. Er wordt gewerkt aan versterking van de selectie en een trainer zal ook wel eens gevonden worden.
De achterstand op de nummer negen is vijf punten. Is te doen. En FC Groningen heeft al vaker na een beroerde periode een opvallende opleving of een prima tweede seizoenshelft laten zien. Dus ja, dat linkerrijtje dat moet kunnen.
Disclaimer: Degraderen kan altijd nog een keer
Leeuwenburgh stijlvol in actie tegen FC Twente
Leeuwenburgh stijlvol in actie tegen FC Twente © Orange Pictures

De gaskraan gaat definitief dicht

Veel gas werd er al niet meer uit de Groninger bodem gepompt, de winning staat al op de waakvlamstand. Uiterlijk eind 2023 wordt de gaswinning definitief stopgezet. Staatsecretaris Vijlbrief heeft het beloofd, met daarbij één voorbehoud: ziekenhuizen en zorgcentra mogen er niet door in de kou komen te zitten bij een extreem strenge winter.
De praktische waarde ervan is groot, het betekent dat er een eind komt aan de bevingen. Niet onmiddellijk, de aarde moet nog een beetje wennen en het beven kan nog een paar jaar aanhouden.
Ook het symbolisch belang van het besluit is groot. Want nadat kabinetten en de NAM jarenlang problemen hebben ontkend en genegeerd en vervolgens versterking en schadevergoeding hebben vertraagd is er eindelijk gehoor gegeven aan de boosheid en de protesten van de bevolking. Het jarenlange vechten is beloond en er is gekozen voor veiligheid en gezondheid van de mensen in plaats van voor het het belang van de NAM en ander groot geld.
Disclaimer: Poetin
Gaswinning in Zeerijp
Gaswinning in Zeerijp © FPS/Jos Schuurmans

Energie wordt goedkoper

Beter gezegd: energie wordt minder duur. Want de kuubs en kilowatturen worden duur betaald ten opzichte van een paar jaar geleden, toen niemand nog nadacht over een graadje hoger op de thermostaat.
De piek van de prijzen van gas en stroom lag in oktober, toen een kuub gas € 3,50 kostte en een kWh stroom richting de € 0,80 ging. De afgelopen weken zien we al een dalende lijn in die prijzen. Veel energiedeskundigen voorzien een verdere daling. Ze houden wel een slag om de arm, want de energiemarkt blijft onvoorspelbaar. Wie voorzag nou dat gas nu een keer of acht zoveel zou kosten als in 2020.
Een daling in de prijzen is aannemelijk nu het weggevallen Russisch gas wordt gecompenseerd door onder meer aanvoer van vloeibaar gas ( LNG) in schepen naar de Eemshaven. Terug naar de prijzen van voorheen zit er niet in, want er blijft een wereldwijd gasttekort en naar verwachting blijven de prijzen in 2023 volgens onze overheid ’extreem hoog’.
Gelukkig is er ons kabinet, dat de burgers de helpende hand reikt met prijsplafond. Blijf je eronder, dan betaal je een door de regering gesubsidieerde prijs, die aanzienlijk beneden de marktprijs ligt.
Disclaimer: Poetin

Rodin sluit alle gecontracteerde Groningers op het internet aan

Of valt dit onder wensdenken? In oktober knalden de provincie en het internet-bekabelingsbedrijf Rodin met de koppen tegen elkaar. In een advertentie in het Dagblad van het Noorden moest verantwoordelijk gedeputeerde IJzebrand Rijzebol lezen dat Rodin meer tijd en geld nodig had om de aanleg van snel internet in de buitengebieden te voltooien.
Niks meer tijd en geld, vond een woedende Rijzebol. De provincie had er al veertig miljoen aan subsidie en leningen voor op tafel gelegd. Het was mooi zo. Rodin moest nu eindelijk maar eens laten zien capabel te zijn.
Rodin werkt als sinds 2017 aan de aanleg van snel internet op het Groningse platteland. De belofte toen was dat alle Groningers eind 2018 zouden zijn voorzien van snel internet. Een jaar of vijf verder zijn we nu en nog altijd zitten een kleine drieduizend huishoudens en bedrijven met een internetverbinding die te traag is voor een Netflix-abonnement of het uploaden van de mestboekhouding.
Provincie en Rodin zitten weer met elkaar aan tafel en overleggen nu over de voltooiing van het project. Kort voor de kerst verzekerde Rijzebol dat er hard aan wordt gewerkt en dat het de goede kant op gaat.
Disclaimer: Hoe capabel is Rodin?
De aanleg van glasvezel voor snel internet
De aanleg van glasvezel voor snel internet © Rodin Broadband

Groningse gemeenten krijgen voor de asielopvang eindelijk hulp van andere gemeenten

De verdeling van de opvang van asielzoekers is al jarenlang scheef over het land verdeeld. Afgezet tegen het aantal asielzoekers per inwoner is Groningen koploper in de asielopvang.
Veel gemeenten hebben geen belang bij crisis- of reguliere opvang. Dat leidt tot asielzoekers die door het land dwalen of gedwongen buiten slapen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar de asielcrisis in al zijn lelijkheid het best te zien was.
Staatssecretaris Eric van der Burg heeft zelfs zijn eigen partij (VVD) zover gekregen een ‘dwangwet’ goed te keuren. Daarmee kunnen gemeenten worden verplicht asielzoekerscentra op te zetten, zodat het onderbrengen van vluchtelingen beter wordt gespreid en er voor de toekomst voldoende plekken zijn. Goed zo.
Disclaimer: Dwang leidt tot rechtszaken en het zal nog maanden duren voor extra opvang er is

Studenten krijgen weer een basisbeurs

Geen doen dat leenstelsel. Welke overheid die onderwijs serieus neemt zadelt de jonge generatie, jongens en meiden die het land de toekomst in moeten helpen nu met duizenden euro’s studieschuld op?
Het hele idee dat je met een vuurrood saldo op de bankrekening je studie afsluit weerhoudt jongeren ervan te studeren of het maximale uit de studie te halen.
Heel wat studenten en hun ouders zullen daarom gelukkig zijn met de herinvoering van de basisbeurs in het nieuwe studiejaar dat in september begint. Het maakt de noodzaak voor een bijbaantje iets minder dringend en het haalt ook de financiële druk wat van de schouders van vaders en moeders.
Het betekent tienduizenden blije studenten aan de hogescholen en de Rijksuniversiteit.
Disclaimer: Wie tapt het biertje nog in de Groninger horeca?
Protesterende studenten
Protesterende studenten © Joyce Kranenborg/RTV Noord

De coronapandemie, daar zijn we (bijna) vanaf

Het Covid-virus is een blijvertje, maar de pandemie is in 2023 voorbij. Althans dat is de hoop die de wereldgezondheidsorganisatie WHO uitspreekt. Misschien zijn we er nog niet helemaal vanaf, de noodtoestand met lockdowns en overvolle ziekenhuizen ligt in elk geval wel definitief achter ons.
De besmettingscijfers ontwikkelen zich gunstig, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Wel worden nog steeds enkele tientallen mensen per dag opgenomen. Maar het zijn aantallen die in het niet vallen bij de opnames tijdens de coronapieken in de voorbije drie jaar.
Van corona wordt je nu ongeveer even ziek als van griep. Dat komt door de opgebouwde weerstand en doordat de virusvarianten milder worden. Wel waarschuwt Andreas Voss, hoofd van de afdeling microbiologie in het Dagblad van het Noorden ervoor dat het aantal mensen dat ziek wordt na contact met het virus wel vijf keer zo hoog is als bij griep. Voss heeft het over een griep-plus-scenario.
Wel een goed excuus om aan de nieuwjaarszoenen te ontsnappen.
Disclaimer: China

ESNS rockt weer in Stad

Twee jaar achtereen kon het niet, gave nieuwe bandjes uit IJsland of een ander buitenland beluisteren in kroegen en allerlei andere obscure gelegenheden in de binnenstad van Groningen. En dan zaterdagavond naar Noorderslag in de Oosterpoort.
De luister- en belevingservaring is er weer. In januari al zelfs. Is dat even een goed begin voor de festivalfan. Zo’n 350 artiesten treden op en focusland is Spanje. Op de Grote Markt kun je ook nog eens voor niks terecht in een tent waar Son Mieux, Blanks, Merol en Orange Skyline optreden.
Oordoppen mee en genieten maar.
Disclaimer: Tickets zijn uitverkocht

Zoek je ander werk, dan heb je het voor het uitkiezen

Flauw van je werk of van je baas? Dankzij de personeelstekorten is het niet zo moeilijk een andere baan te vinden. Je kunt zelfs je salariseisen wel wat opschroeven.
De tekorten doen zich in vrijwel alle sectoren voor, maar het meest in horeca, onderwijs, zorg en technische functies. Voor alle 133 vacatures zijn er 100 werkzoekenden, maakte het CBS in september bekend. Het komt vooral door de snel gegroeide economie na corona en de vergrijzing.
Behalve voor degene op zoek naar een nieuwe job of een wat hogere beloning, is het verder voor niemand prettig. Gebrek aan mensen betekent dat treinen niet rijden, dat er vrijwel geen aannemers of schilders te vinden zijn, dat levertijden oplopen en dat het mensen over de schoenen loopt op de werkvloer.
Disclaimer: Dat treinen niet rijden en dat je maanden wachten op een schilder of stucadoor is vervelend
Het UWV (met de vlag op de kop)
Het UWV (met de vlag op de kop) © FPS/Jos Schuurman

Met het stikstofakkoord weten boeren waar ze aan toe zijn

In de eerste maanden van 2023 moeten landbouworganisaties, natuurclubs en de provincies een akkoord hebben gesloten over de toekomst van de landbouw. Als het goed is ligt er dan al een uitkoopregeling voor de boeren die vrijwillig willen stoppen. Het zijn aanbevelingen die Johan Remkes eind november aan het kabinet deed.
Het biedt de circa 2.500 agrariërs in onze provincie houvast en perspectief omdat ze dan in elk geval weten waar ze aan toe zijn. Veel vrijwillige stoppers zijn er hier trouwens niet.
Ook voor de PAS-melders zal er duidelijkheid komen. Die boeren zijn nu illegaal bezig zijn omdat ze alsnog een natuurvergunning moeten hebben. Omdat er geen stikstofruimte is, krijgen ze die niet.
Dat er perspectief is, betekent niet dat er geen zorgen zijn, want de regels waar boeren aan zullen moeten voldoen op het gebied van milieu, water en klimaat zullen worden aangescherpt. Wat de samenleving van boeren verlangt maakt het voor hen moeilijk om een toekomst voor hun bedrijf uit te stippelen.
Disclaimer: De boeren weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn