Groningse Machteld van Foreest (15) is jongste Nederlands kampioen schaken ooit

Machteld van Foreest
Machteld van Foreest © ANP
Machteld van Foreest is Nederlands kampioen schaken bij de vrouwen. In de ACLO op het Zernike complex in Stad won ze ook haar tweede matchpartij tegen regerend kampioen Anne Haast. Met haar vijftien jaar is Machteld van Foreest uit de stad Groningen de jongste Nederlands schaakkampioene ooit.
‘Toen ik me geplaatst had voor de match met Anne had ik wel het idee dat ik een kans had op de titel,’ zegt de jongste Van Foreest-telg. ‘Eerder had ik het moeilijk tegen Maaike (Keetman, red) en Anna-Maja (Kazarian, red). Toen ik dat overleefd had, dacht ik ook al wel dat ik een kans maakte.’

Overtuigend de sterkste

In een zeskamp waren Machteld van Foreest en Anne Haast de sterkste met 3,5 en 3 punten uit vijf ronden, waarna ze onderling mochten uitvechten wie zich een jaar lang de sterkste vrouw van het land mag noemen. In die onderlinge strijd was Van Foreest tweemaal overtuigend de sterkste: 2-0.
Machteld van Foreest in gepeins verzonken op het NK
Machteld van Foreest in gepeins verzonken op het NK © Bart Breijer
Machteld is de vijfde nationaal kampioen in de familie. Overgrootvaders Dirk en Arnold, broers van elkaar, wonnen eind 19e eeuw beiden driemaal het Nederlands kampioenschap. Jorden van Foreest werd in 2016 Nederlands kampioen en zijn jongere broer Lucas was in 2019 de sterkste.

Lucas van Foreest strandde in halve finale

Lucas van Foreest deed dit jaar ook mee met het knock-out toernooi, maar moest in de halve finale zijn meerdere erkennen in Robby Kevlishvili. In de tiebreak van de finale was Erwin l’Ami sterker dan Kevlishvili. Voor l’Ami is het zijn eerste nationale titel. Het NK Schaken werd voor het eerst in Groningen gehouden. Of het ook volgend jaar in Stad wordt gehouden is nog niet duidelijk.
In de open groep van het Chess Festival Groningen was de Indische grootmeester Pranav Anand de sterkste met 7,5 punten uit 9 ronden. Donderdag won Stadjer Sipke Ernst het eerste Nederlands kampioenschap Onderwaterschaken, dat werd gehouden in het Willem Alexanderbad, ook op het Zernikecomplex.