Kloksmeer luidt in Schildwolde het nieuwe jaar in: ‘Dit is een dorpstraditie’

Kloksmeer in Schildwolde
Kloksmeer in Schildwolde © Martijn Folkers/RTV Noord
De klok luidt, de kelen worden gesmeerd en de gezelligheid is terug. Schildwolde loopt weer uit voor de jaarlijkse traditie: kloksmeer.
De eeuwenoude traditie die kloksmeer heet houdt nog stand in de dorpen Hellum, Siddeburen en Schildwolde. In het laatste dorp zijn ze het fanatiekst, want daar luidt de klok 12 uur achter elkaar door. Het oorspronkelijke doel: tijdens de jaarwisseling de boze geesten verjagen, zodat de kans op onheil in het nieuwe jaar aanmerkelijk wordt verkleind.

Eeuwenoude traditie

Of die gedachte nog steeds de boventoon voert, valt te betwijfelen. Feit is wel dat de organiserende mannen achter Kloksmeer Schildwolde deze eeuwenoude traditie niet verloren willen laten gaan.
Kloksmeer luidt in schildwolde het nieuwe jaar in

'Dit hoort er gewoon bij'

‘Dit is een dorpstraditie’, zegt voorzitter Roël Buitenkamp. ‘Iedereen komt hier even afspreken om elkaar te zien, de klok te luiden en een borreltje te drinken. Dat hoort er gewoon bij.’
Hier hebben we groot feest. En daar wil je bij zijn
Roël Buitenkamp
Buitenkamp heeft er diep in de nacht al een lange dag op zitten. ‘s Ochtends gaan de vrijwilligers namelijk op pad voor de Kloksmeerloop. Iedereen die zich daarvoor aanmeldt, krijgt een route met adressen om langs te lopen en te bezoeken. ‘We komen collecteren, dat weten de mensen hier ook. Vaak vragen ze of we even kunnen binnenkomen en dan krijgen we een borreltje met een oliebol of appelflap aangeboden. Er zijn lopers bij die voor twaalf uur al op bed liggen…’
Roël Buitenkamp
Roël Buitenkamp © Marten Nauta/RTV Noord

'Hier hebben we groot feest'

Dat geldt niet voor de kersverse preses, die goedgemutst alle dorpelingen bij de kerktoren van Schildwolde ontvangt. Oud en nieuw zonder kloksmeer is voor de inwoners van Schildwolde geen oud en nieuw.
‘En we hebben ook de feesttent naast de kerktoren’, vertelt Buitenkamp. ‘Eigenlijk is die bedoeld voor alle inwoners van het dorp, maar veel jongeren uit omliggende dorpen, zoals Siddeburen of Slochteren, komen ook. Daar is verder weinig te doen, hier hebben we groot feest. En daar wil je bij zijn.’
Opgetogen duikt de voorzitter de keet in, waar andere bestuursleden en aanverwanten proosten op het nieuwe jaar. De sterke verhalen komen op tafel, over die keer dat die vriend op 2 januari ‘s ochtends nog onderweg was. Er worden bandjes uitgedeeld, de feesttent wacht. Nog 364 dagen, dan begint de nieuwe ronde Kloksmeer.