Brandwondencentrum Groningen ziet 24 slachtoffers van vuurwerk of carbid (update)

Brandwondencentrum Groningen
Brandwondencentrum Groningen © Martini Ziekenhuis
In het Brandwondencentrum Groningen zijn rond de jaarwisseling 24 slachtoffers van vuurwerk of carbid binnengebracht. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Zeven van hen waren zo ernstig gewond dat ze moesten worden opgenomen.
Verder kregen twaalf mensen telefonisch advies over hun brandwonden. In het Brandwondencentrum komen slachtoffers uit heel Noord -en Oost Nederland.

Ziekenhuizen beleven 'relatief rustige nacht'

De verschillende Groninger ziekenhuizen melden verder dat de oudejaarsnacht relatief rustig is verlopen. In het Martini Ziekenhuis hebben zich 16 mensen op de spoedeisende hulp gemeld. Bij twee van hen ging het om slachtoffers met vuurwerkletsel. Eén patiënt is doorgestuurd naar het Brandwondencentrum.
We waren uitgegaan van meer drukte. Er was een extra oogarts en extra verpleegkundige
Woordvoerder UMCG
Ook in het UMCG is de nacht rustig verlopen. Op de spoedeisende hulp kwamen twee vuurwerkslachtoffers binnen. In beide gevallen ging het om lichte verwondingen.
'We waren uitgegaan van meer drukte', zegt de woordvoerder van het UMCG, 'zo was er een extra oogarts en extra verpleegkundige aanwezig.'
Waar er andere jaren sprake was van slachtoffers die na ernstig alcohol en/of drugsmisbruik met de ambulance werden binnengebracht, bleef het ook op dat gebied rustig. Een aantal mensen kwam op eigen gelegenheid naar de spoedeisende hulp, bijvoorbeeld na een val van de fiets met een slokje teveel op.

Eén vuurwerkslachtoffer bij OZG

In het Ommelander Ziekenhuis kwam er op de spoedeisende hulp één vuurwerkslachtoffer binnen, het ging hierbij om oogletsel.
In eerste instantie werd gemeld dat er 36 slachtoffers binnengebracht waren, maar daarvan werden er 12 telefonisch afgehandeld.