Nieuwjaarsduik in Moekesgat in Ter Apel: koud, maar goed te doen

De nieuwjaarsduik in Moekesgat in Ter Apel
De nieuwjaarsduik in Moekesgat in Ter Apel © Steven Radersma/RTV Noord
Dertig tot veertig schaars geklede mensen staan zondagochtend in een waterig zonnetje te wachten tot ze mogen doen waarvoor ze gekomen zijn: een duik in het koude water van Moekesgat in Ter Apel.
Moekesgat is een van de locaties waar op 1 januari een nieuwjaarsduik is georganiseerd. Het is de warmste 1 januari ooit gemeten. In Ter Apel is het een graad of elf. Het water in Moekesgat is met zeven graden een stukje kouder.

'Wind maakt het wat vervelend'

Edwin Cosse is een van de mensen die klaarstaat. In een oranje zwembroek staat hij met blote bast te wachten op het startsein. ‘Het is hier lekker in het zonnetje’, zegt hij. ‘Alleen de wind maakt het wat vervelend.'
Paulien Steenkamp staat iets verderop in een grijze badjas te wachten op wat er te gebeuren staat. ‘Ik heb dit al vaker gedaan’, zegt ze. ‘Ik vind het een goede start van het nieuwe jaar’.
Ik denk dat het wel meevalt
Jan Vos - Debuterend nieuwjaarsduiker
‘Ik heb dit nog nooit eerder gedaan’, zegt Jan Vos. Hij is met zijn 75 jaar waarschijnlijk de oudste deelnemer aan deze nieuwjaarsduik. ‘Ik denk dat het wel meevalt’, zegt hij. ‘Hoe lang ik in het water blijf? Dat weet ik nog niet, haha!’

Snel er in, snel er uit

Klokslag twaalf uur geeft burgemeester Jaap Velema het starstein voor de duik in het koude water. Samen met het publiek telt hij af van tien naar nul, waarna de zwemmers zich met gegil en gespatter in het water storten. Van een echte duik is bij velen geen sprake: veel verder dan tot de knieën gaan ze niet, en de eersten staan na een paar seconden alweer op het droge.
Maar toch zijn er ook een paar die echt aan het zwemmen zijn. Een van hen is Edwin Cosse. Zijn ouders staan veilig aan de kant te kijken naar hun zoon, die lang in het water blijft. ‘Hij kan er maar moeilijk uitkomen’, zegt moeder Cosse. Lachend: ‘Dat was ook al zo toe hij geboren werd, toen wilde hij er ook niet uitkomen.’
‘Wel koud, maar goed te doen’, is het oordeel van de zwemmers als ze zich na afloop tegoed doen aan warme chocolademelk, beerenburg, snert en broodjes worst.
Nieuwjaarsduik in Moekesgat in Ter Apel