Robert Post ruikt aan nationale titel op kunstijs

Evert Hoolwerf (rechts) sprint voor Robert Post (links) naar de zege van het NK Marathonschaatsen op de Jaap Edenbaan
Evert Hoolwerf (rechts) sprint voor Robert Post (links) naar de zege van het NK Marathonschaatsen op de Jaap Edenbaan © Vincent Jannink/ANP
Robert Post uit Groningen is bij het NK Marathonschaatsen op kunstijs tweede geworden. Hij kwam op de Jaap Eden Baan in de Amsterdam in de eindsprint net tekort voor de titel. Evert Hoolwerf drukte zijn schaats een fractie eerder over de finishstreep.
Het verschil was zeshonderdste van een seconde. Even leek Post de leiding te nemen in de laatste vijftig meter, maar hij had net niet voldoende energie meer om Hoolwerf voorbij te gaan. Sjoerd den Hertog uit Groningen eindige achter beide schaatsers als derde. Hij kon zich niet echt mengen in de strijd om de overwinning.

Ronde voorsprong

Post reed de hele wedstrijd over honderdvijftig ronden attent mee van voren in het peloton en kon daardoor altijd mee als er een kopgroep dreigde te ontstaan. De beslissende vlucht kwam pas tot stand met nog dertig ronden te rijden. Een groep van twaalf schaatsers pakte heel vlot een ronde voorsprong op het peloton. Even later sloten nog vijf rijders aan met onder andere titelverdediger Jorrit Bergsma.
Een podiumplek bij het NK is leuk, maar er telt maar één plek natuurlijk
Robert Post - Marathonschaatser
Bergsma, de ploeggenoot van Post, haakte nog voordat de echte finale begon, af. Daardoor kwam de druk bij Post en nog twee ploeggenoten te liggen. Mats Stoltenborg deed in de voorlaatste ronde nog een verwoede poging om de rest te slim af te zijn. Hoolwerf reed eigenhandig het gat dicht met Post in z'n kielzog.
'Ik zat perfect, maar heb toch wel wat kleine foutjes gemaakt. Als ik zelf meer initiatief had genomen was het misschien anders gelopen. Ik besloot om op het stuk tegen de wind nog achter Hoolwerf te blijven zodat hij meer moest doen dan ik', analyseerde Post.

Tweede keer podium bij NK

Het was de de tweede keer dat de 30-jarige Groninger op het podium eindigde bij het NK op kunstijs. Dichterbij de eerste plaats was hij nog nooit. 'Een podiumplek op het NK is leuk, maar er telt maar één plek natuurlijk. Als ik alles goed gedaan had, kan ik tevreden zijn. Dat is nu niet het geval, ik baal heel erg. Ik was het jaar graag begonnen met de Nederlandse titel en dan de rest van het seizoen in het rood-wit-blauwe pak aan de wedstrijden rijden.'