Huishoudelijke hulp-tak Noorderzorg is failliet verklaard

Thuiszorg
Thuiszorg © ANP
De thuishulp-tak van Noorderzorg is op de valreep van 2022 failliet verklaard. Het faillissement treft negentig medewerkers en vierhonderd cliënten in de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland. Er lopen gesprekken met partijen die Noorderzorg Diensten Thuis willen overnemen, maar er is nog niks definitief.
In januari verandert er niks voor de cliënten van Noorderzorg en het huishoudelijke hulppersoneel. Met het UWV zijn afspraken gemaakt over de doorbetaling van de salarissen, meldt woordvoerder Peter Schorer.
Het faillissement is vrijdag 30 december uitgesproken door de rechtbank. De curator voert momenteel gesprekken met een aantal overnamekandidaten. Het is onbekend hoe concreet die zijn.

Verlies

De reden voor het faillissement is het verlies dat de huishoudelijke hulp-tak blijft draaien. 'De werkzaamheden in het kader van de WMO, huishoudelijke ondersteuning, zijn al langere tijd niet rendabel omdat de vergoeding vanuit de WMO niet toereikend is', laat Noorderzorg Diensten Thuis in een verklaring weten.
Er zijn vorig jaar nog gesprekken gevoerd met gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en een onbekende overnamekandidaat. Die liepen op niks uit, waardoor een faillissement onvermijdelijk bleek. De aangesloten cliënten en medewerkers zijn maandag hiervan op de hoogte gebracht.
'We zijn te klein om zorg op deze schaal te blijven aanbieden', vervolgt Schorer. 'Structureel rode cijfers schrijven kan niet. Dat we nu failliet zijn verklaard, gaat ons niet in de koude kleren zitten en doet zeer. Voor nu is in ieder geval een noodverband aangelegd. De curator is vol goede moed voor het vervolg.'

Geen gevolgen woonzorgcentra

Het faillissement van de huishoudelijke hulp-tak heeft geen gevolgen voor de thuiszorg-tak en de woonzorglocaties van Noorderzorg in Uithuizen, Uithuizermeeden en Delfzijl. 'Daar is geen probleem', benadrukt Schorer.
In dit artikel schreven we eerder dat de thuiszorgtak failliet is gegaan. Dat is niet het geval. Het gaat om de huishoudelijke hulp-tak.