Aantal woninginbraken in 2022 hoger dan twee jaar ervoor

Een man probeert een deur te forceren
Een man probeert een deur te forceren © Ginopress/ANP
2022 was een relatief succesvol jaar voor inbrekers. Onder meer in Glimmen sloegen inbrekers vaker toe, in Groningen Zuid juist minder. Dat blijkt uit Groningse inbraakcijfers van de provincie.
Vorig jaar waren er nauwelijks coronaregels meer. In maart vervielen de laatste maatregelen. Omdat mensen weer vaker van huis waren, konden inbrekers makkelijker toeslaan. Dat kan volgens de politie Noord-Nederland de stijging van het aantal inbraken verklaren. 'Ook landelijk zien we deze trend.'
Toch liggen de cijfers van 2022 nog niet op het niveau van 2019, toen corona nog geen rol speelde. Een specifieke reden kon de politie hier niet voor geven. 'Landelijk zien we dat het aantal inbraken vorig jaar op gelijke hoogte lag als vóór de coronaperiode', aldus een woordvoerder.
Lees verder onder de grafiek

Glimmen grootste stijger

RTV Noord analyseerde ook het aantal woninginbraken per postcode. Een voorbeeld van een gebied met meer inbraken is Glimmen en omgeving. Het is de plaats met relatief de grootste stijging van inbraken. Vorig jaar ging het om elf (pogingen tot) woninginbraken. In 2021 was dat er één, in 2020 drie en in 2019 twee. De politie kon geen specifieke reden noemen die deze stijging kan verklaren.

Daling in Groningen Zuid

In delen van Groningen Zuid vond de afgelopen jaren juist een daling van het aantal inbraken plaats. De Wijert, Helpman, Corpus den Hoorn, het Hoornsemeer en de omgeving van het Stadpark: het zijn allemaal gebieden waarin de daling van het aantal inbraken na de coronaperiode juist doorzette. De politie laat weten dat er in die gebieden niet iets specifieks gaande is wat de deze daling kan verklaren. De politie sluit ook niet uit dat criminelen vaker online toeslaan in plaats van in huizen.
'We waarschuwen veelvuldig voor inbraken en vertellen wat je er tegen kunt doen', aldus de woordvoerder van de politie in reactie op de politiecijfers. Daarbij kun je denken aan het aan laten van verlichting of de buren vragen om alert te zijn als je niet thuis bent.