Begin gemaakt met opruimen vuurwerkafval: 'Dit gaat wel twee weken duren'

De vuurwerkafvalopruimers in de Florabuurt in Stad
De vuurwerkafvalopruimers in de Florabuurt in Stad © Elwin Baas/RTV Noord
De milieudienst van de gemeente Groningen is maandag in de stadswijken begonnen met het opruimen van vuurwerkafval. Een flink karwei, blijkt wel uit de tijd die ervoor uitgetrokken wordt: 'Voordat de straten weer een beetje normaal zijn, zijn we wel twee weken verder.'
'Ik heb al vijf auto's met afval weggebracht vandaag en ik ga er nog wel vijf doen,' citeert William van den Hooff één van zijn collega's. 'Het is niet in kilo's uit te drukken hoeveel er op straat ligt, het gaat om tonnen denk ik', zegt hij.
Opruimen oud en nieuwrommel duurt wel twee weken

Met de hand opruimen

Het opruimen van de oud en nieuwrommel kost zeker twee weken. Van den Hooff wijst naar een afgeschoten pot vuurwerk: 'De omgevingsmachines kunnen dit soort potten niet opzuigen, dus dat moeten de jongens allemaal met de hand oprapen en in de wagen gooien. Dat duurt gewoon wat langer.'
Soms krijgt de milieudienst daarbij een beetje hulp van buurtbewoners, zoals aan de Florakade. 'In deze wijk hebben de bewoners al het afval verzameld en bij elkaar gelegd. Dat is wel het mooiste, want dat scheelt ons werk. Heel netjes van de mensen hier. Maar gewoonlijk gebeurt dit niet', vertelt Van den Hooff.

Schade lijkt mee te vallen

Hoewel de schade nog wordt opgenomen, lijkt die dit jaar mee te vallen. 'Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee. Andere jaren waren er veel meer vernielingen', zegt Van den Hooff.