Gemeenten betreuren faillissement Noorderzorg: 'Vervelend voor alle betrokkenen'

Een huishoudelijke hulp-medewerker (ter illustratie, niet van Noorderzorg)
Een huishoudelijke hulp-medewerker (ter illustratie, niet van Noorderzorg) © Patricia Rehe/Hollandse Hoogte/ANP
De gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland vinden het jammer dat de huishoudelijke hulp-tak van Noorderzorg failliet is gegaan. Ze willen ervoor zorgen dat alle cliënten de hulp blijven houden.
Maandag werd bekend dat Noorderzorg Diensten Thuis op de valreep van 2022 failliet is verklaard. Het faillissement treft negentig medewerkers en vierhonderd cliënten, verspreid over beide gemeenten.

Bleef verlies draaien

'Uiteraard betreuren we de situatie. Dit is vervelend voor alle betrokkenen', laten wethouders Karen Hansems (Gemeentebelangen Het Hogeland) en Meindert Joostens (ChristenUnie Eemsdelta) weten. Noorderzorg is één van de vijf aanbieders van huishoudelijke hulp in beide gemeenten.
Noorderzorg heeft kritiek op de gemeenten. Het bedrijf kreeg naar eigen zeggen een te lage vergoeding voor huishoudelijke hulp, waardoor het aanbieden hiervan al langere tijd niet rendabel was. Hierover zouden vorig jaar gesprekken zijn gevoerd met de gemeenten en een potentiële overnamekandidaat, maar die liepen op niets uit.

Lukt andere aanbieders wel

Eemsdelta en Het Hogeland wijzen in een reactie vooral naar de bedrijfsvoering van Noorderzorg zelf. De gemeenten laten weten dat alle vijf de aanbieders - dus ook Noorderzorg - akkoord zijn gegaan met de vergoeding. 'Met het afgesproken tarief kunnen vier andere aanbieders huishoudelijke ondersteuning leveren. Helaas lukt dat Noorderzorg niet meer.'
De curator voert de komende dagen gesprekken met overnamekandidaten. Noorderzorg laat weten dat er deze maand nog niks verandert voor cliënten. Het personeel krijgt salaris via het UWV. Het faillissement van de huishoudelijke tak heeft geen gevolgen voor de thuiszorg-tak en de woonzorglocaties van Noorderzorg in Uithuizen, Uithuizermeeden en Delfzijl.