Asielopvang Marnewaard in Zoutkamp blijft langer dicht

De opvang in Zoutkamp die bedoeld is om Ter Apel te ontlasten
De opvang in Zoutkamp die bedoeld is om Ter Apel te ontlasten © ANP
De opvang in Zoutkamp, die bedoeld is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, blijft langer dicht.
Afgelopen donderdag sloot het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de opvang bij de Marnewaard, vanwege de harde wind.

Heropening

Begin deze week zou er een besluit worden genomen over de heropening, die dan op zijn vroegst dinsdag zou plaatsvinden. Die beslissing is nu uitgesteld naar aankomende donderdag.
'Het plan om vanaf maandag weer op te starten, bleek niet mogelijk door de verwachte weersomstandigheden deze week', vertelt woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA.
De opvang in Zoutkamp is geïntroduceerd nadat het aanmeldcentrum in Ter Apel maandenlang overbelast was en honderden asielzoekers geen bed hadden. Sinds de introductie van Zoutkamp, die ook wel 'wachtkamer van Ter Apel' wordt genoemd, slapen er geen asielzoekers meer buiten bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel.

Gevolgen Ter Apel

De asielzoekers die voor de tijdelijke sluiting in Zoutkamp verbleven, zijn overgebracht naar het aanmeldcentrum in Ter Apel en naar andere opvanglocaties in het land.
Dat roept de vraag op of dit gevolgen heeft voor het aantal beschikbare plekken in het aanmeldcentrum. Dat lijkt niet het geval: Engbers zegt dat er op dit moment 1.500 asielzoekers in Ter Apel verblijven, terwijl er in totaal plek is voor 2.000 bewoners.

Aanpassingen

Wel heeft het COA aanpassingen moeten doen: het speciale gedeelte dat is ingericht voor asielzoekers die net aankomen en nog niet geregistreerd zijn, is uitgebreid.
'De asielzoekers die naar Zoutkamp zouden gaan, verblijven nu in de nachtopvang in Ter Apel. Die opvang is verplaatst naar een plek op het terrein waar meer ruimte is. Eerder bestond de opvang uit 160 plekken. Nu is er plek voor zo'n 250 bewoners', legt Engbers uit.