Bevolking groeit in provincie, relatief veel Oekraïners naar Pekela

Oekraïense vluchtelingen in Ter Apel
Oekraïense vluchtelingen in Ter Apel © RTV Noord
Zoals in vrijwel heel Nederland is ook in Groningen vorig jaar de bevolking gegroeid. Deze toename is vrijwel volledig aan immigratie te danken. Dat blijkt uit bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Eind 2022 woonden er ruim 596.000 mensen in Groningen. Dat is een stijging van ruim één procent ten opzichte van een jaar eerder.

Pekela

Verhoudingsgewijs groeide die bevolking het hardst in Pekela, de kleinste gemeente van onze provincie. De bevolking groeide er met 1,8 procent, tot ruim 12.400 inwoners.
Deze groei is voor een groot deel te relateren aan Oekraïners die de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht en in Pekela terecht zijn gekomen. Procentueel gezien staat Pekela in de landelijke top drie van gemeenten met de grootste instroom van Oekraïners.

Natuurlijke aanwas

Los van migratie zijn er in de provincie maar twee gemeenten die groeien door natuurlijke aanwas. Dat wil zeggen dat er meer mensen geboren worden dan dat er overlijden. Het gaat om de gemeenten Westerkwartier en Groningen.

Westerwolde

Ook wordt de bevolkingsontwikkeling beïnvloed door binnenlandse verhuizingen. Het gaat dan om mensen die van de ene naar de andere gemeente verhuizen. Daarin valt de gemeente Westerwolde op. Veel mensen die zich als asielzoeker melden in het azc in Ter Apel, komen in Westerwolde in de gemeentelijke basisadministratie terecht. Daardoor is per saldo de uitstroom van mensen veel hoger dan het aantal mensen dat naar Westerwolde verhuist.