Politieke zorgen over nieuwe invulling van markthal in Mercado-complex

Zo moet Mercado eruit komen te zien
Zo moet Mercado eruit komen te zien © Mercado/MWPO projectontwikkeling
Een markthal met ruimte voor de bakker, groenteboer en andere kleinere ondernemers. Dat was de bedoeling van het complex Mercado in de Rode Weeshuisstraat achter de voormalige V&D. Het gebouw staat er inmiddels, maar de invulling wordt anders dan bedacht. Daar baalt de PvdA in de gemeenteraad van Groningen van.
'Anders dan in de plannen is vastgelegd en eerder is gecommuniceerd, maakt het voormalige pand van de Aldi nu geen plaats voor een grote, overdekte markthal waarin kleinere ondernemers plaats kunnen nemen', zegt PvdA-raadslid Rico Tjepkema. Er komen horecaondernemers in plaats van kleinere ondernemers. Het raadslid noemt dat een gemiste kans.

'Kleinere ondernemers geven jeu aan binnenstad'

De partij wil meer duidelijkheid hebben van de wethouder. Tjepkema baalt ervan dat in de nieuwe invulling kleinere ondernemers geen plek krijgen in de binnenstad. 'Wij zien juist dat veel kleine retailondernemers uit de binnenstad verdwijnen en zien dat dit vaak komt doordat het voor hen lastig is om daar een betaalbare plek te verkrijgen. Dat terwijl kleinere ondernemers juist jeu geven aan onze binnenstad.'
Een impressie van de nieuwe markthal Mercado
Een impressie van de nieuwe markthal Mercado © MWPO
Zijn partij is van mening dat de gemeente zich extra moet inzetten om de kleinere ondernemers een plek te geven in de binnenstad. Volgens Tjepkema zijn die ondernemers afgehaakt bij een plek in Mercado omdat er sprake is van hoge huurprijzen.

Appartementen

In het complex is er overigens niet alleen ruimte voor ondernemers, maar ook voor appartementen, in totaal 41. De prijzen van die woningen lopen op tot meer dan één miljoen euro.
De projectontwikkelaars MWPO en Beauvast waren woensdagmiddag niet bereikbaar voor aanvullend commentaar.