Wandelen langs Groninger grenspalen uit 1784

Gids Charlotte Jansen
Gids Charlotte Jansen © Remco in 't Hof/RTV Noord
Het Groninger Landschap heeft op het land dat zij bezit tientallen vaak verborgen grenspalen staan. Om ze aan de vergetelheid te ontrukken heeft het Groninger Landschap in de kerstvakantie een speciale wandeling langs die grenspalen georganiseerd.
Via Bourtange naar de buurtschappen Pallert en Abeltjeshuis en dan rakelings langs de Duitse grens wandelen bij het dorp Neurhede. De meeste stappen worden gezet op grond die eigendom is van het Groninger Landschap.

Smokkelverhalen

Gids Charlotte Jansen is hier kind aan huis. Zij gidst komend weekend weer belangstellenden door de Duits-Nederlandse grensstreek. Een route doorspekt met sterke smokkelverhalen, maar vooral gekenmerkt door de eeuwenoude grenspalen die verborgen in de bosschages staan.
'Ik heb grenzen en grenspalen altijd al bijzonder gevonden', zegt Jansen, die zich verdiept heeft in de geschiedenis van de Groninger grenspalen. 'De oudste is een ouderwetse Bentheimer grenspaal uit 1784', weet de gids. 'Een paal met een hamerkop, die er al meer dan driehonderd jaar staat, een monument dus. Fascinerend toch?'
Kijk hier mee naar een deel van de wandelroute die wordt gelopen:
Wandelen langs Groninger grenspalen uit 1784

Pruisische rijk

Het Groninger Landschap is zich ervan bewust dat die eeuwenoude palen een bijzonder stukje Groninger geschiedenis vertellen. Door middel van wandelingen wil de natuurorganisatie aandacht vragen voor de grenspaal. Tot tevredenheid van gids Jansen. 'Dat gaat terug tot het Pruisische Rijk in de achttiende eeuw. Ook opmerkelijk dat de grensstreep vanaf die tijd ook niet meer is veranderd.'
Ook staat Jansen stil bij de vele smokkelpaden die het gebied rijk is. Sterke verhalen levert dat op, zoals het smokkelpad waarover de boter, kaas en jenever vanuit Duitsland naar Groningen werden gesmokkeld.
De eerstvolgende wandeling vindt plaats op zondag 8 januari. Inschrijven moet via de website van het Groninger Landschap. Vol is vol. Bij voldoende belangstelling wordt het vaker georganiseerd.