Nachtstadhuis stap dichterbij, maar: 'Het moet geen hok worden waar dronken mensen naar binnen rollen'

Nachtburgemeester Merlijn Poolman voor het nu nog leegstaande pand waar het Nachtstadhuis moet komen
Nachtburgemeester Merlijn Poolman voor het nu nog leegstaande pand waar het Nachtstadhuis moet komen © Robert Pastoor/RTV Noord
Sinds 2019 wordt er al gesproken over de mogelijke komst van een Nachtstadhuis in het uitgaanscentrum van Groningen. Inmiddels is er midden in de Poelestraat een geschikte locatie gevonden en ligt er een concreet plan voor de realisatie van zo'n Nachtstadhuis klaar. Als het doorgaat, dan kent Groningen een wereldprimeur. 'Vanuit andere steden in Nederland wordt er met ons meegekeken', zegt nachtburgemeester Merlijn Poolman.
Poolman is sinds 2019 in functie en vanaf zijn aantreden spreekt hij al over een stadhuis voor de nacht. Toegegeven: het is niet helemaal zijn eigen idee. Tijdens de verkiezingsstrijd om de functie van nachtburgemeester kwam één van zijn opponenten met het idee om zo'n plek te creëren. Poolman omarmde het idee gelijk en heeft het verder gebracht. Ook de politieke partij Student en Stad lobbyt er al langere tijd voor. Poolman denkt dat de geesten nu voldoende rijp zijn voor de komst van zo'n speciaal stadhuis.
In Noord Vandaag werden de plannen ontvouwd voor een Nachtstadhuis in Groningen:
Nachtstadhuis stap dichterbij, maar: 'Het moet geen hok worden waar dronken mensen naar binnen rollen'

Opvang, doorverwijzen, behandelen en informatie

Het moet een plek worden waar je terecht kan met problemen en vragen die zich tijdens de nacht afspelen. Daarbij valt te denken aan zaken als soa's, drugs, grensoverschrijdend gedrag of voor acute hulp. Het moet bemand worden door vijf medewerkers: een portier, maatschappelijk werker, twee medici en een manusje van alles.
'Ik heb weleens in Cardiff een hok gezien waar ze dronken Britten naar binnen rolden, maar dat is niet wat dit moet worden', zegt Poolman. 'Je moet dit zien als iets wat tussen een plek voor maatschappelijk werkers en een EHBO-post op festivals inzit. Hier is geen plek voor dronken lui die hier kunnen hangen. Als er iets heftigs met iemand gebeurt, dan moeten ze hier terechtkunnen in een rustige omgeving.'
Ouderwetse drukte in de Poelestraat
Ouderwetse drukte in de Poelestraat © Martijn Klungel/RTV Noord
Maar waarom een speciale plek optuigen voor zaken waarmee je ook terecht kan bij de huisartsenpost of bij de politie? Dat is volgens de initiatiefnemers iets te kort door de bocht. 'De huisartsenpost is verplaatst van het Damsterdiep naar het Martiniziekenhuis en is daardoor dus stukken verder weg', zegt Poolman. Daarnaast zou het Nachtstadhuis de politie moeten ontlasten, blijkt uit de plannen.
Dit zou een wereldprimeur in Groningen zijn. Het moet er gewoon komen en volgens mij wil iedereen dat ook
Merlijn Poolman - Nachtburgemeester Groningen
De politie zou tijdens een uitgaansnacht soms twintig keer per nacht ter plaatse moeten komen voor klein leed zoals een kneuzing of een glassnede. Door die gevallen op te vangen in het Nachtstadhuis, kan de politie zich richten op spoedeisende of levensbedreigende situaties. 'Als je kijkt naar de politie: in veel gevallen gaat het dan meteen om het doen van aangifte. Dat vinden mensen toch wel spannend, of ze vragen zich af of het eigenlijk wel nodig is. Wij willen de drempel verlagen maar tegelijkertijd een incident wel registreren zonder dat er aangifte wordt gedaan', vertelt Poolman.

Belangstelling vanuit verschillende windstreken

Vanuit andere steden, ook buiten Nederland, wordt er met veel interesse gekeken naar de ontwikkelingen rondom het Nachtstadhuis. Voor Merlijn Poolman is het nu zaak om de gemeenteraad van Groningen te overtuigen van dit plan. Hij denkt dat een politieke meerderheid achter dit plan gaat staan. De gemeente moet het namelijk bekostigen. Als ze akkoord gaat, is er eerst proefperiode van een half jaar. Volgende week woensdag wordt er gedebatteerd over het plan.
'Ik laat absoluut niet los. Ik geloof hier in en zie dat er meer mensen in gaan geloven. Dit zou een wereldprimeur in Groningen zijn. Het moet er gewoon komen en volgens mij wil iedereen dat ook', zegt Poolman vol optimisme.