Agent zwaargewond na botsing met spookrijder op A7 (update)

De politie doet onderzoek bij de oprit van de A7
De politie doet onderzoek bij de oprit van de A7 © ProNews
Een agent is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaargewond geraakt door een aanrijding met een spookrijder op de A7 ter hoogte van de afrit Hoogkerk. De 27-jarige verdachte uit Groningen kon een uur later worden aangehouden op het Hoendiep in Groningen. Daarbij reed de verdachte op een kinderfiets. Bij zijn aanhouding zijn enkele waarschuwingsschoten gelost.
Agenten wilden rond 00.05 uur een auto controleren op de Diamantlaan in Stad. De bestuurder negeerde het stopteken en ging ervandoor. De automobilist ramde op de Peizerweg en bij Hoogkerk twee politiewagens. Vervolgens reed de bestuurder spookrijdend vanaf Hoogkerk richting Groningen. Uit veiligheidsoverwegingen staakte de politie daarop de achtervolging.
Motoragent zwaargewond na botsing met spookrijder op A7
Dit heeft impact op iedereen
Politiewoordvoerder Tessel Horsman

Frontale botsing met motoragent

Op dat moment reed een motoragent de afrit bij Hoogkerk af en kwam frontaal in botsing met de spookrijder. Omdat niemand de aanrijding zag gebeuren, lag de motoragent enige tijd in de berm langs de weg. Hij heeft verschillende botbreuken opgelopen. Een passant zag hem liggen en waarschuwde de hulpverleningsdiensten.
'Onze collega heeft echt zware verwondingen en ligt in het ziekenhuis', zegt politiewoordvoerder Tessel Horsman vrijdag tegen RTV Noord. 'Niemand van ons heeft gezien wat daar is gebeurd, dus mocht er iemand zijn met dashcambeelden, dan horen we dat graag.'
'Dit heeft impact op iedereen', vervolgt Horsman. 'Dit kan ons allemaal overkomen in ons beroep. We hebben zorg voor iedereen die hier bij betrokken is en we denken vooral aan onze collega die gewond is.'
De gecrashte politiemotor
De gecrashte politiemotor © ProNews

Waarschuwingsschoten

Na de aanrijding bleef de verdachte spookrijden op de A7 en kwam ongeveer een kilometer later tot stilstand, waarna hij via het water vluchtte naar de Eemsgolaan.
Daarop heeft de politie met meerdere voertuigen het gebied afgesloten en ondersteunde de politiehelikopter vanuit de lucht.
Rond 01.20 uur zag een agent de verdachte fietsen op het Hoendiep. De man weigerde aanwijzingen op te volgen van de agenten, waarop één van hen een aantal niet-gerichte waarschuwingsschoten heeft gelost. Hierop gaf de verdachte zich over en kon hij worden aangehouden.
In het politiebureau weigerde de verdachte een bloedproef te ondergaan om te bepalen of hij onder invloed van verdovende middelen reed.

Verdachte op een kinderfietsje

De politie doet vrijdag 6 januari sporenonderzoek op de plek van het ongeval. Ook de route die de verdachte heeft afgelegd, wordt daarbij onderzocht.
Toen de agenten hem signaleerden op het Hoendiep, fietste de man op een kinderfiets die hij waarschijnlijk gestolen heeft in de wijk Buitenhof. Het gaat om een mintkleurige/paarse kinderfiets van het merk Gazelle. Voorop de fiets zit een roze mandje. De politie is op zoek naar de eigenaar van het fietsje. Woordvoerder Tessel Horsman: 'Wij willen precies reconstrueren welke route de verdachte heeft afgelegd. Daarom willen we weten waar dat fietsje vandaan komt.'
Update: Dit bericht is aangevuld met de reactie van een politiewoordvoerder.