FC Groningen-coach Van der Ree: 'Als er kwaliteit bij kan, graag'

FC Groningen-debutant Thom van Bergen heeft de aandacht van Excelsior-keeper van Van Gassel en verdediger Adrian Fein © Orange Pictures/Hans van der Valk
Dennis van der Ree maakte zijn debuut als hoofdcoach van FC Groningen met een 1-0 nederlaag tegen Excelsior. 'Ik ben er niet zo mee bezig dat dit mijn eerste wedstrijd was in de eredivisie, meer aan het balen dat we dit duel verloren hebben.'
Van der Ree vond dat zijn ploeg goed begon, maar dat het in de tweede helft te wisselvallig was. 'We werden slordiger, verloren de bal sneller en moesten er dan weer achteraan. Het geloof in wat we deden ging er zo weer uit. Dat zie je vaak terug bij ploegen die op deze positie staan.' Moet de ploeg versterkt worden? 'Als er kwaliteit bij kan, graag. Ik heb niets aan jongens voor in de breedte.'

Goede kant opvallen

'Op dit moment heb ik deze groep, daar ben ik heel blij mee. In de eerste helft hebben we laten zien dat we meer kunnen. Het dubbeltje moet net een keer de goede kant opvallen, zodat we stappen kunnen maken.' Hij passeerde aanvoerder Joey Pelupessy. 'Ik wil graag vooruit spelen, daarom koos ik op die posities voor Oratmangoen en Kasanwirjo. Voor deze wedstrijd vond ik dat de beste oplossing.'
Van der Ree: 'Als er kwaliteit bij kan, graag'

Gepasseerd

Pelupessy was gepasseerd voor het duel met Excelsior. 'Dat doet pijn, je wilt spelen. Ik zag het niet aankomen, maar dat is niet het allerbelangrijkste. We staan met lege handen, daar gaat het om. Over de hele wedstrijd gekeken hadden we goede kansen in de eerste helft. Je maakt het jezelf makkelijker als je de 1-0 scoort.'
'Tegen de rust aan werden we slordiger, lieten hun in de wedstrijd komen in de tweede helft. Dat hebben we wel over onszelf afgeroepen.' Hoe gaat hij met zijn situatie om? 'Ik ben professional, heb het weleens eerder meegemaakt, ook bij andere clubs. Ik baal er heel erg van, laat dat duidelijk zijn. Ik ga heel hard werken om te zorgen dat ik er snel weer in sta.'
Pelupessy: 'Het doet pijn als je gepasseerd wordt'

Debuut Van Bergen

Thom van Bergen maakte namens FC Groningen zijn debuut in Rotterdam. Het werd bijna een droomdebuut, want hij kreeg in de vijfde minuut een grote kans. 'Het was een goede voorzet van Liam van Gelderen, ik wou de bal zo binnenschieten, maar hun keeper maakte een fraaie redding.'
Van Bergen was gespannen voor zijn debuut. 'Af en toe wat trillende handjes in de bus, dan nam ik even een extra een momentje voor mezelf. In het veld raakte ik de spanning snel kwijt. Verder ben ik wel redelijk tevreden, heb veel meters gemaakt. Alleen de gemiste kans was erg jammer.'
Van Bergen: 'Ik baal van de gemiste kans'

Blokzijl tevreden

Ook Thijmen Blokzijl mocht in de basis starten, voor hem eveneens voor de eerste keer. 'Ik heb een aantal goede lange ballen gegeven, ik ben wel tevreden. We hebben een aardige eerste helft laten zien, daarin hadden we wel moeten scoren. In de tweede helft draaide het wedstrijdbeeld een beetje.'
'Op een gegeven moment scoren zij de goal. Daarna hebben we niet veel meer afgedwongen.' Blokzijl kan er niet te lang van nagenieten, want morgen moet hij gewoon weer naar school. 'Klopt, naar het Augustinus college, dus snel de bus in, haha.'
Blokzijl: 'Tevreden over mijn debuut, maar morgen weer naar school'