Oplossing in zicht voor 'tenenkrommend lang proces' rondom historisch pand in Slochteren

Het pand van Staatsbosbeheer in Slochteren moet versterkt worden
Het pand van Staatsbosbeheer in Slochteren moet versterkt worden © Jeroen Willems/RTV Noord
Tot groot ongenoegen van omwonenden staat het historische pand schuin tegenover de Fraeylemaborg in Slochteren er al jaren troosteloos en verlaten bij. Het pand wordt gestut en omringd met hekken, maar daar lijkt een einde aan te komen. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft afspraken gemaakt met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over de versterking van het pand en verwacht binnenkort de zoektocht naar een aannemer te beginnen.
Het pand werd in 2014 aangekocht door Staatsbosbeheer. De natuur- en erfgoedorganisatie wil een kantoorlocatie en werkschuur vestigen in het gebouw, maar door wisselende regelgeving rondom de versterking kwamen de plannen niet van de grond. De NCG en Staatsbosbeheer hebben nu toch een akkoord over de versterking van het pand.
'Daar zijn we heel blij mee, want al met al is dit een tenenkrommend lang proces', zegt teamleider Michiel van Kerkvoorde van Staatsbosbeheer. 'Er is een mondeling akkoord met de NCG. We hopen dat ook snel zwart op wit te hebben, zodat we een aannemer kunnen zoeken voor onze verbouwplannen.'
Het pand van Staatsbosbeheer in Slochteren
Het pand van Staatsbosbeheer in Slochteren © Jeroen Willems/RTV Noord

Toch weer vertraging?

Staatsbosbeheer heeft in verband met de verbouwingsplannen een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Midden-Groningen, maar die laat nog even op zich wachten. 'Er is wat onduidelijkheid over de monumentale status van de binnenkant van het pand. Er moet daarvoor onder andere een aanvullend kleurenonderzoek worden gedaan en dan ben je zo weer een paar maanden verder. Het is ongelooflijk jammer dat er daardoor waarschijnlijk weer extra vertraging ontstaat', zegt Van Kerkvoorde.

Erfgoedplein

Slochterder Gert Knook is voormalig voorzitter van het naastgelegen multifunctioneel centrum en dorpshuis Houtstek. Hij hoopt dat er met de ontwikkelingen rondom het pand van Staatsbosbeheer nu ook haast wordt gemaakt met de aanleg van het Erfgoedplein waar beide gebouwen aan liggen.
'Het plein wordt nu gebruikt als parkeerterrein, terwijl dat helemaal niet mag. Hier was iedereen in Slochteren al bang voor en het gebeurt dus toch. Het ziet er niet uit', zegt Knook.
Het gebied voor MFC Houtstek wordt nu gebruikt als parkeerplaats
Het gebied voor MFC Houtstek wordt nu gebruikt als parkeerplaats © Jeroen Willems/RTV Noord

Frans pleintje

Knook ziet het plein graag veranderen in een Frans pleintje met een of meerdere banen om jeu de boules te kunnen spelen. 'Verder een aantal bankjes en wat groen, en er moet ruimte komen om wat te kunnen organiseren. Bijvoorbeeld een marktje ofzo', zegt Knook.
Knook vindt dat de gemeente Midden-Groningen te weinig haast maakt met de aanleg van het Erfgoedplein, maar volgens wethouder Markus Ploeger wordt er wel degelijk druk gewerkt aan de plannen. Dat is ook nodig, want anders loopt de gemeente mogelijk subsidies mis die zijn aangevraagd voor de aanleg van het Erfgoedplein.
'We zijn bezig met het samenstellen van een werkgroep en het inventariseren van de ideeën. Er zijn ook geluiden voor een integrale aanpak, dus ook met het gebied eromheen, zoals de Hoofdweg en de haven. We gaan precies uitzoeken wat er leeft onder de bevolking', zegt Ploeger.

Parkeerterrein afzetten

Ploeger verwacht binnen enkele maanden de eerste resultaten met de inwoners van Slochteren te kunnen bespreken. Wat betreft het parkeren op het plein wil hij al sneller actie ondernemen. 'Dat gebied is vrij eenvoudig af te zetten. Dat gaan we op korte termijn regelen', zegt Ploeger.