Nachttrein naar Schiphol rijdt over twee weken voor het eerst

De trein waarmee Arriva vanaf 21 januari naar Schiphol rijdt
De trein waarmee Arriva vanaf 21 januari naar Schiphol rijdt © Marten Nauta/RTV Noord
De Arriva-nachttrein naar Schiphol rijdt in de nacht van 20 op 21 januari voor het eerst. De wekelijkse rit naar de luchthaven vertrekt dan om 01.48 uur vanaf het hoofdstation in Groningen.
Eigenlijk wilde Arriva de trein al laten rijden bij de start van de nieuwe dienstregeling, medio december. Dat lukte niet omdat er tussen Zwolle en Lelystad maandenlang geen treinverkeer mogelijk was nadat een hoogspanningskabel op een bovenleiding was gevallen.

Terug in vroege ochtend

De nachttrein rijdt vanaf 21 januari elke vrijdagnacht en stopt in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam Zuid en komt om 03.50 uur aan op Schiphol. Om 05.07 uur vertrekt de trein weer van de luchthaven, om om 07.17 uur in Groningen aan te komen.
Eén van de treinen waarmee Arriva de ritten gaat uitvoeren stond kortgeleden op station Groningen
Eén van de treinen waarmee Arriva de ritten gaat uitvoeren stond kortgeleden op station Groningen © Marten Nauta/RTV Noord
Arriva voert de ritten uit met treinen die normaal tussen Emmen en Zwolle rijden. Die treinen rijden elektrisch, in tegenstelling tot de treinen die in Noord-Nederland rijden. In de treinen is ook een eerste klas aanwezig.

Geen alcohol

Hoewel in de nachttrein mogelijk veel uitgaanspubliek plaatsneemt, staat Arriva het niet toe om alcohol te nuttigen in de treinen. 'Ook houden we vast aan de richtlijn dat mensen geen sterk geurend voedsel mogen eten tijdens de rit', laat een woordvoerder weten.

Geen ov-chipkaart

De ov-chipkaart geldt niet in de nachttrein naar Schiphol. Reizigers kunnen een kaartje kopen via de Glimble-app van Arriva. Dat kost tien euro, ongeacht de route die je met de trein aflegt en ongeacht de klasse waarin je plaatsneemt.
In de nachttrein reizen twee beveiligers mee. De kaartjes worden gecontroleerd bij de deur, waardoor zwartrijden geen optie is.