Weggewaaide parkiet uit Veendam twaalf kilometer verderop teruggevonden

Kuifje moet weer even bijkomen na zijn reis
Kuifje moet weer even bijkomen na zijn reis © Jeroen Willems/RTV Noord
Kuifje de parkiet uit Veendam wist niet wat hem deze week overkwam. Toen hij op de rug van zijn baasje klom en even buiten de volière was, werd hij gegrepen door een windvlaag. Terugvliegen lukte niet en dus dacht eigenaar Trudy Sommers dat ze Kuifje nooit weer zou zien, maar dat liep toch even anders.
Het ging mis toen Trudy deze week nog even kort bij haar veertien valkparkieten en één prachtparkietje was, in de volière. 'Hij was op mijn rug gekropen en ik had het niet door. In de vorige volière had ik een sluisje en kon ik het nog even checken, maar nu niet en ging het dus mis. Hij ging op mijn schouder zitten en schrok ergens van. Hij werd vervolgens gegrepen door de wind en kon niet meer terugvliegen', zegt Sommers.

Bouwvakkersdeuntje

Trudy verwacht dan dat ze haar geliefde parkiet, die ze al meer dan tien jaar heeft, nooit meer terug zal zien. Het beestje lijkt onvindbaar en was na de windvlaag al snel buiten bereik. Via de buurtapp en de website Amivedi (voor vermiste huisdieren) waagt Trudy nog een laatste poging om Kuifje op te sporen en dat blijkt uiteindelijk te werken.
'We kregen een berichtje dat Kuifje twaalf kilometer verderop was gevonden. Hij was een flink eindje van huis', lacht Sommers. 'Die mensen hadden katten dus zat ze in een kooitje op de wc, maar daar zat ze heerlijk haar bouwvakkersdeuntje te fluiten.'
Trudy Sommers met Kuifje in de noodvolière
Trudy Sommers met Kuifje in de noodvolière © Jeroen Willems/RTV Noord

'Iedereen weer happy'

Kuifje blijkt boos en wil eerst niet mee terug met Trudy, maar als haar zoon een poging waagt lukt het wel. 'We hebben Kuifje gisteravond heel laat en in het donker teruggezet. Alle vogeltjes begonnen vrolijk te fluiten, dat was wel bijzonder. Iedereen weer happy!', besluit Sommers.