Gestopte scheidsrechter Siemen Mulder neemt nu kladblok mee naar het voetbalstadion

Siemen Mulder
Siemen Mulder © ANP
De fluit en kaarten zijn opgeborgen. Het scheidsrechterstenue trekt hij niet meer aan. Maar Siemen Mulder blijft in dienst van de KNVB. Zondag heeft hij zijn vuurdoop als Waarnemer Arbitrage Betaald Voetbal.
Om half drie zit hij bij de eredivisiewedstrijd SC Cambuur - FC Volendam klaar met pen en papier om notities te maken. Het rapport over de scheidsrechter van dienst moet in principe 48 uur later klaar zijn.

Meteen geschikt

Om de communicatie tussen de arbiter, grensrechters en de VAR te volgen heeft hij negentig minuten lang een oortje in. Dat had hij als scheidsrechter ook, alleen zit hij nu op de tribune. Mulder bleek bij de eerste keer dat hij meeliep in de opleiding meteen geschikt. ‘Ik zit er niet om iemand af te rekenen, maar wil ook nog wat meegeven. Ik heb toch zo’n zes- tot zevenhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal achter m’n naam staan. Als scheidsrechter, VAR of vierde official. Dus ik weet best wel wat natuurlijk', vertelt hij thuis aan de keukentafel in Uithuizen.

Stoppen onvermijdelijk

Vorig jaar juli zette Mulder noodgedwongen een punt achter het fluiten van wedstrijden. Het zat eraan te komen. Hij sukkelde al tijden met een vervelende achillespeesblessure. Daardoor ontstond botvergroeiing in de enkel. Opereren was een optie, maar geen garantie op volledige genezing. Stoppen was onvermijdelijk. Te veel last na elke 90 minuten sprinten, draaien, stilstaan en weer doorgaan. Hij tikte net niet de honderd wedstrijden aan in de eredivisie. De teller bleef steken op 96 duels. Tel dit aantal op bij de wedstrijden in de eerste divisie, play-offs en bekerwedstrijden en je komt uit op 203 duels. Een respectabel aantal.
Nu ga je bij wijze van spreken vijf minuten voordat de wedstrijd begint met een kladblokje op de hoofdtribune zitten
Siemen Mulder, oud-voetbalscheidsrechter

Het is goed zo

Het besluit om te stoppen deed pijn, maar een half jaar later zit Mulder weer merkbaar lekker in z’n vel. ‘Het is een opluchting dat ik gestopt ben. Als je twee keer weer aan het opbouwen bent en de klachten komen terug, dan is het goed zo. Ik ben ook gewoon eerlijk geweest en in gesprek gegaan met de KNVB. Ik heb gezegd dat ik wel wat wil blijven doen. En er is netjes afscheid van mij genomen.’

Kansen

Mulder relativeert de afgelopen maanden makkelijk. Ook omdat hij de kansen die hij heeft gekregen met beide handen heeft aangepakt. Om te beginnen bij zijn nieuwe rol bij de voetbalbond. Een jas die hem als gegoten zit, merkte hij tijdens de opleiding. ‘Dat viel me reuze mee de eerste keer. Het was herkenbaar, want je zit met een oortje in op de tribune. Je krijgt alles mee. Ook de humor onderling. Het is wel een hele andere voorbereiding. Toen ik nog floot, kreeg je de aanstelling op maandag te horen. Dan was je daar op donderdag en vrijdag al wel mee bezig. Nu ga je bij wijze van spreken vijf minuten voordat de wedstrijd begint met een kladblokje op de hoofdtribune zitten.’
Siemen Mulder geniet van zijn werk bij de brandweer
Siemen Mulder geniet van zijn werk bij de brandweer © Eigen foto

Brandweer

Ondertussen heeft hij zich ook vol overgave gestort op zijn werk als accountmanager bij RSE Telecom & ICT. Nu in fulltime dienst. De afgelopen tijd heeft dat al een aantal nieuwe klanten voor zijn werkgever opgeleverd. Hij geniet er met volle teugen van. Net zoals van zijn werk bij de brandweer. Dat deed hij al op vrijwillige basis in Uithuizen. Vanaf 1 februari maakt Mulder ook deel uit van de zogenaamde flexpool in Groningen. Hij gaat een of twee keer per maand een 24-uursdienst aan de Sontweg in Groningen draaien.
Als er nog tijd over is, komt hij in het veld als clubscheidsrechter bij de plaatselijke voetbalvereniging Noordpool UFC. Zonder oortjes, zonder beoordeling, maar wel met veel plezier.