Bouwer stikstoffabriek staat maandag 'met paar honderd man' voor de poort

De stikstoffabriek in Zuidbroek
De stikstoffabriek in Zuidbroek © Steven Radersma/RTV Noord
Enkele honderden werknemers van Ballast Nedam willen komende maandag weer aan het werk bij de stikstoffabriek in Zuidbroek. Om 07.00 uur melden ze zich bij de poort van de bouwplaats om het werk te hervatten. Of ze daadwerkelijk het terrein op mogen, is onduidelijk.
Sinds afgelopen maandag zijn werknemers van Ballast Nedam en door dat bedrijf ingehuurde zzp-ers niet meer welkom.

Ruzie is geëscaleerd

Ballast Nedam Industriebouw heeft een conflict met hoofdaannemer Air Products. De partijen beschuldigen elkaar van grote tegenvallers. Ook zou Ballast Nedam niet meer functioneren.
Een rechter bepaalde eind vorige week dat ze eerst de fabriek moeten afmaken en daarna verder moeten ruziën over de afwikkeling. Air Products is het daar niet mee eens en deed de hekken voor de werknemers afgelopen maandag dicht. Ballast Nedam heeft sindsdien gevraagd de werknemers weer toegang te geven, maar de hoofdaannemer weigert.
De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek
De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek © Steven Radersma/RTV Noord
Ballast Nedam wil de fabriek graag afbouwen en komt maandag met een paar honderd medewerkers naar de poort. Ze hopen dat ze het terrein op mogen. Air Products heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde actie.
Het Amerikaanse bedrijf liet eerder weten de bouw van de fabriek zo snel mogelijk af te willen ronden. 'Op dit moment is het onduidelijk of dit met of zonder Ballast Nedam zal zijn', staat in een verklaring. Air Products wil in de week van 16 januari een plan presenteren om alle betrokkenen duidelijkheid te geven.

Nieuwe vertraging lijkt onvermijdelijk

De stikstoffabriek is volgens opdrachtgever Gasunie voor 96 procent klaar. Het netwerkbedrijf baalt van de ruzie en het gegeven dat het werk nu grotendeels stil ligt. De fabriek zou na allerlei vertragingen in februari in gebruik worden genomen. Officieel is er nu geen sprake van nieuwe vertraging omdat er tussen kerst en oud en nieuw toch niet gewerkt zou worden, maar vertraging lijkt onvermijdelijk als de bouw niet snel wordt hervat.
In de fabriek in Zuidbroek wordt stikstof toegevoegd aan hoogcalorisch gas uit het buitenland. Daarmee wordt het geschikt voor gebruik in Nederland. De fabriek is belangrijk voor het sluiten van het Groninger gasveld.
De ruzie heeft volgens Gasunie op dit moment geen gevolgen voor de gaswinning in Groningen, omdat de buffers in Norg en Langelo goed gevuld zijn en er voldoende lng wordt aangevoerd in de Eemshaven.