'Met een jaarplan bereik je sneller je doel'

Klaar Zegers
Klaar Zegers © RTV Noord
Zzp'ers en ondernemers met ambitie kunnen niet zonder een goed uitgedacht plan. En wat is nou een beter moment om te bedenken wat je de komende maanden gaat doen dan tijdens de start van een nieuw jaar, zegt ondernemerscoach en zzp-expert Klaar Zegers.
'Life is what happens to you while you’re busy making other plans', zong John Lennon lang geleden. Had hij gelijk, of niet?
Ja, hij had zeker een punt. We realiseren ons vaak dat we meer moeten leven in het moment en dat het leven aan je voorbijgaat als je met je hoofd alleen maar bent bij wat er nog moet gebeuren. Bezig zijn met de toekomst staat bewust leven-in-het-nu in de weg. Heeft het dan überhaupt zin om plannen te maken?
Jazeker wel. Als je je plannen baseert op een duidelijk doel en het voor jezelf glashelder is welke impact je wilt maken, dan is het zelfs noodzakelijk. Voor iedereen die van betekenis wil zijn in zijn of haar werk is het maken van een jaarplan dé manier om focus te houden en de juiste keuzes te maken, ook als het leven onvoorspelbaar of grillig is.

Jaarplan is als navigatiesysteem

Door bewust bezig te zijn met wat je wilt neerzetten maak je betere keuzes. Als je echt ambities hebt om jezelf en je bedrijf te ontwikkelen is het maken van een jaarplan essentieel. Je maakt daarin je doelen expliciet en vertaalt ze naar concrete stappen. Het werkt net als het navigatiesysteem van je auto. Het doel is helder en dat voorkomt dat je verdwaalt. Zelfs als je een keer een foute afslag neemt.

Het plan is een ankerpunt

Een jaarplan maken is in tijden van onzekerheid nóg belangrijker. Bij veel onvoorspelbare gebeurtenissen van buitenaf lijkt een plan misschien niet zinvol, maar juist dan is het een ankerpunt om op terug te vallen.
Je wordt gedwongen terug te gaan naar wat jou inspireert en wat je voor je klanten wil betekenen. Is dat onveranderd? Of is het misschien tijd om nieuwe keuzes te maken, andere verdienmodellen te zoeken of te gaan samenwerken?
Grote besluiten die alleen te onderbouwen zijn als je weet wat je wilt bereiken en waarmee je het verschil wilt maken. Een plan dwingt je, juist bij tegenslag, om opnieuw te bepalen wat jij wilt neerzetten en welke bakens je moet verzetten om dat te realiseren.

Afspraken met jezelf

Om vooruit te komen moet je eerst even stilstaan. Bij het maken van een jaarplan geef je antwoord op belangrijke vragen als: waar wil ik staan over twee, drie jaar en wat betekent dat voor het komende jaar?
Wie of wat heb ik nodig? Wat moet ik investeren en wat wil ik verdienen? Welke klanten wil ik behouden en wie laat ik gaan? Je maakt bewust én onbewust afspraken met jezelf waar jouw focus komt te liggen. En afspraken, ook die met jezelf, kom je als ondernemer nu eenmaal graag na.
Maar… er zit wel een addertje onder het gras.

Laat je niet verleiden tot uitstel

De grootste valkuil bij plannenmakerij is namelijk uitstel. Er is altijd wel iets wat je voor kunt laten gaan. Iets dat acuut je aandacht vraagt. Je stelt de belangrijke maar confronterende vraagstukken uit om de ‘spoedjes’ op te lossen. Maar effectieve mensen zorgen er altijd voor dat de belangrijke dingen voor de urgente gaan. En jouw toekomstige groei is ontzettend belangrijk.
Dé manier om uitstel te voorkomen is je plannen met anderen te bespreken. Door er samen met een collega-ondernemer aan te werken kun je elkaar scherp houden en elkaar advies geven als het even tegenzit of anders loopt.
Zo kan niets jou in de weg staan om van 2023 een goed jaar te maken waarin jij jouw doelen realiseert!
Klaar Zegers is eigenaar van ikonderneemhet.nl. Ze ondersteunt zelfstandigen en kleine ondernemers bij de groei van hun bedrijf.