Rechtszaak dodelijke aanrijding Bam (4): 'We hopen dat zoon én moeder gestraft worden'

Buurtbewoners bij de gedenkplek
Buurtbewoners bij de gedenkplek © Derk Bosscher/RTV Noord
Dinsdag dient in de Groningse rechtbank de zaak tegen een moeder en haar zoon (20) die betrokken zijn bij de dood van het 4-jarige jongetje Bam uit Hoogezand. De zoon zat op woensdag 24 februari 2021 achter het stuur, terwijl hij nog geen rijbewijs had.
De moeder krijgt mogelijk ook een straf, omdat zij de rit van haar zoon mogelijk heeft gemaakt. Zij zat naast hem, op de passagiersstoel.
Wat gebeurde er?
De 4-jarige Bam (uitgesproken als 'Bem') was op 24 februari aan de Neptunus in Hoogezand aan het spelen toen hij werd aangereden. Het jongetje werd gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Bam overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Na het ongeluk legden buurtbewoners knuffels, autootjes, bloemen en kaartjes op de plek van het ongeluk. 'Ik vind het verschrikkelijk', zei een vrouw. 'Hij zat bij mijn dochter op school, hij kwam altijd heel enthousiast op ons af. Het is onbegrijpelijk dat dit is gebeurd.'

Hoop op straf voor beiden

De ouders, die op een zonnige dag in februari plotseling hun zoontje verliezen, gaan door een hel. 'Het was voor hen extra lastig om te zien dat de bestuurder van de auto niet veel later ook nog eens zijn rijbewijs haalde', zegt advocaat Julia Verschoor, die de ouders bijstaat.
Verschoor hoopt, net als de ouders, dat moeder en zoon dinsdag allebei worden gestraft. 'Het zal waarschijnlijk uitlopen op een geldboete', denkt ze. 'En dat is een heel grote teleurstelling. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet momenteel namelijk niet voldoende aanknopingspunten om dood door schuld ten laste te leggen.'

Kind plotseling op de weg

Het OM verwijt het de bestuurder dat hij zonder rijbewijs heeft gereden. Zijn moeder krijgt het verwijt dat zij dat heeft toegelaten en wordt daar mogelijk voor veroordeeld.
OM-woordvoerder Klaas Jan Bos legt uit dat de aanrijding waarschijnlijk dezelfde gevolgen had gehad als er iemand mét een rijbewijs achter het stuur had gezeten. 'Als een kind ineens achter een busje vandaan komt en je kunt niet meer stoppen, is dat dan een misdrijf?', vraagt hij retorisch. 'Zoiets heeft zich in Hoogezand voorgedaan. Daarom legt het OM geen dood door schuld ten laste', zegt hij.
Bos weerspreekt de verwachting van de advocaat, die denkt dat de bestuurder alleen een geldboete krijgt. 'Het kan ook op een taakstraf of een voorwaardelijke gevangenisstraf uitlopen', zegt hij.

Spreekrecht

De ouders van Bam maken dinsdag gebruik van hun spreekrecht, zegt hun advocaat. Vader en moeder doen dus hun verhaal in de rechtbank, waar de veroorzakers van het ongeval bij zijn. 'Dat is belangrijk voor hen', besluit Verschoor.