Donar heeft niks te duchten van Apollo

Ronalds Zakis legt aan namens Donar; Apollo-verdediger Mees van 't Hoff komt te laat
Ronalds Zakis legt aan namens Donar; Apollo-verdediger Mees van 't Hoff komt te laat © JK Beeld
De basketballers van Donar zijn 2023 begonnen met een ruime zege. In MartiniPlaza werd de barrière van honderd punten geslecht en hekkensluiter in de BNXT-league Apollo Amsterdam met 100-57 verslagen.
Zo tankte de formatie van coach Andrej Stimac zelfvertrouwen, onder andere voor de return in de Basketball Cup aanstaande donderdag tegen Heroes Den Bosch. Hierin moeten de Groningen een nipte nederlaag (66-64) zien goed te maken.
De wedstrijd tegen rode lantaarndrager Apollo ontwikkelde zoals vooraf verwacht. Donar was een aantal maatjes te groot voor de uitdager uit de hoofdstad.

Machine begint te draaien

Het begin was nog enigszins moeizaam van de thuisploeg, maar al snel begon de machine te draaien. Clay Mounce en Olaf Schaftenaar hadden het vizier op scherp staan. Het eerste kwart leverde een 27-15 op voor de thuisploeg.
Apollo kwam er in de tweede tien minuten ook nauwelijks aan te pas en stond bij rust al met 27 punten verschil achter: 55-28.

Tweede helft

Ook in de tweede helft behield Donar moeiteloos het initiatief. De tegenstand van Apollo was simpelweg te zwak om er een echte wedstrijd van te maken. Na dertig minuten basketbal sprak de tussenstand boekdelen: 75-44. In het laatste kwart speelde de thuisploeg het duel geroutineerd uit.

Grens van honderd punten geslecht

Vernon Taylor zorgde er uiteindelijk voor dat de honderd punten grens op het scorebord te zien was. Topscorer aan de kant van Donar was Clay Mounce met 21 punten. Sander Hollanders tekende voor negentien punten.
De Groningers hebben nu twintig punten uit dertien duels en melden zich nadrukkelijk in de strijd om de eerste vijf plaatsen die recht geven op deelname aan de grensoverschrijdende BNXT-gold league.
De return in de beker tegen Heroes Den Bosch begint donderdag 12 januari om 19.30 uur in MartiniPlaza.