Eis: vijf jaar + tbs tegen hoofdverdachte drugszaak

GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie heeft maandag tegen Jan B. vijf jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist. B. wordt door het OM beschouwd als de hoofdverdachte in een grote drugszaak.
B. zou aan het hoofd hebben gestaan van een vijfkoppige drugsbende, die het gebruik van grof geweld niet schuwde. Hij wordt verdacht van handel in harddrugs, afpersing, geweld en lidmaatschap van een criminele organisatie.
Justitie eist tegen twee andere verdachten vier jaar cel. De vierde verdachte hoorde maandag een celstraf tegen zich eisen van 30 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De vijfde verdachte krijgt, als het aan Justitie ligt, twee jaar gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Z-side

De vijf verdachten werden eind mei 2010 aangehouden bij een inval in Café De Kabouter aan de Oosterweg in Groningen. Jan B. is een voormalig leider van de Z-side, de harde supporterskern van FC Groningen.
Het onderzoek naar de bende, die zich de Groninger Crew noemde, begon al in 2008. Sindsdien zijn in totaal 28.000 telefoontjes en SMS-berichten van bendeleden afgeluisterd en onderschept. Een undercoveragent infiltreerde in de bende en wist in totaal anderhalve kilo cocaïne van de drugsbende te kopen.
Het onderzoek van de politie strekt zich ook uit tot Engeland. De Groningers zouden banden onderhouden met aanhangers van de Engelse voetbalclub Westham United, maar daarvoor heeft de politie onvoldoende bewijs kunnen vinden.