Warming-up: Excelsior - FC Groningen

Beeld uit Excelsior-FC Groningen van vorig seizoen
Beeld uit Excelsior-FC Groningen van vorig seizoen © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam
Na een pauze van zo'n twee maanden hervat FC Groningen de competitie vanmiddag in Kralingen tegen Excelsior. In de winterstop kreeg Dennis van der Ree het voor het zeggen als hoofdtrainer en werd er definitief afscheid genomen van Cyril Ngonge, maar zijn er door technisch directeur Mark-Jan Fledderus nog geen nieuwe spelers aangetrokken.
'We hopen dat we versterkingen kunnen halen en we zijn ook met verschillende spelers bezig', liet Fledderus afgelopen maandag aan RTV Noord weten. 'Het moeten wel écht versterkingen zijn, anders hoeven we niks te doen.'
Zowel Fledderus als Van der Ree is ervan overtuigd dat FC Groningen met de huidige spelersgroep beter kan presteren dan in de eerste veertien wedstrijden in de eredivisie gebeurde.
'Grote kans dat Thom gaat spelen, ik heb veel vertrouwen in hem.'

De vorm: FC Groningen

Voor de winterstop won FC Groningen slechts drie wedstrijden. Er werden, destijds nog onder Frank Wormuth, overwinningen geboekt tegen Go Ahead Eagles, Cambuur Leeuwarden en PSV. Daardoor staat de Trots van het Noorden op een zorgwekkende vijftiende plaats in de Eredivisie.
De Europese ambities van FC Groningen kunnen momenteel de ijskast in, maar toch is het gevoel de laatste tijd anders, volgens Van der Ree. Tijdens de winterstop oefende FC Groningen tegen FC Metz (2-1), Spezia (0-2), FC Utrecht (3-0) en Almere City (0-2).
FC Groningen-aanvoerder Joey Pelupessy over de hervatting van de competitie

De vorm: Excelsior

De Rotterdammers staan één plekje boven FC Groningen, op de veertiende plaats. Op FC Volendam na heeft Excelsior de meeste doelpunten tegen gekregen in de Eredivisie (37). De Kralingers wisten zelf pas zestien keer het net te vinden, waarmee ze één doelpunt minder hebben gemaakt dan FC Groningen.
Yassin Ayoub, Kik Pierie en Jacky Donkor zijn vanmiddag niet inzetbaar voor Marinus Dijkhuizen. Achter de naam van Julian Baas staat een vraagteken.

Waar moeten we op letten?

De negentienjarige Thom van Bergen staat voor zijn debuut bij FC Groningen. de aanvaller uit Haren zat dit seizoen al een aantal keren op de bank, maar tot minuten in de Eredivisie kwam het nog niet.
Tijdens het trainingskamp in Spanje maakte Van Bergen een dusdanig goede indruk dat hij vanmiddag hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap staat in Rotterdam. Niet in de spits, waar hij het liefst speelt, maar aan de rechterkant van de aanval.

Historie

FC Groningen ging achttien keer eerder op bezoek bij Excelsior voor een Eredivisiewedstrijd. Het werd vijf keer gelijk, FC Groningen won vijf keer en Excelsior trok acht keer aan de langste eind.
De laatste ontmoeting eindigde in een 4-2 overwinning voor de Trots van het Noorden. Mateo Cassierra en Jannik Pohl maakten in die wedstrijd hun enige doelpunten voor FC Groningen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Excelsior - FC Groningen begint om 16.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 16.00 uur.
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust, Nordin Musampa, Marin Sverko, Paulos Abraham en Laros Duarte zijn geblesseerd. Ricardo Pepi en Ragnar Oratmangoen zijn twijfelachtig en Mike te Wierik is geschorst.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen Excelsior
Vermoedelijke opstelling tegen Excelsior © RTV Noord