Basisscholen in Warffum gaan samen verder in één gebouw: 'Leuk!'

De officiële opening van het nieuwe gebouw
De officiële opening van het nieuwe gebouw © Joyce Kranenborg/RTV Noord
De eerste schooldag na twee weken kerstvakantie is altijd weer even wennen. Helemaal voor leerlingen van OBS F.H. Jansenius de Vries en CBS De Rank in Warffum. Zij gaan vanaf nu naar school in hetzelfde gebouw: een fonkelnieuw kindcentrum in het dorp.
In een feestelijke optocht met muziek liepen leerlingen van beide scholen maandagochtend samen naar hun nieuwe onderkomen.

'De school gaat plat'

'Leuk! Onze nieuwe school wordt geopend, de andere school gaat plat', zegt een jongetje dat met zijn rugtas op meeloopt in de karavaan. Hij zit op 'Jansenius'. Spannend? 'Wel een beetje, ik heb daar wel lang op school gezeten.'
Het nieuwe kindcentrum in Warffum
Het nieuwe kindcentrum in Warffum © Joyce Kranenborg/RTV Noord

In het bevingsgebied

Beide scholen delen het gebouw met de kinderopvang en de peuterspeelzaal. Nieuwbouw was nodig vanwege de aardbevingen.
'Scholen worden of versterkt of er komt een nieuwe. Wij krijgen een nieuwe en verlaten ons oude gebouw, dat niet honderd procent bevingsbestendig is. We mogen in een heel mooi nieuw pand trekken', zegt Ilona Smalbil-Dekker, directeur van F.H. Jansenius de Vries.
Dit vinden de kinderen en de schooldirecteur van het nieuwe gebouw:
Scholen in Warffum onder één dak verder: 'Leuk, opa en oma wonen heel dichtbij'

Kinderopvang in het midden

De openbare school zit in de ene kant van het gebouw, de christelijke aan de andere. In het midden zit de kinderopvang. Smalbil-Dekker: 'We gaan zien wat de toekomst ons brengt en hoe we elkaar vinden om de samenwerking te vergroten. Ik ga ervan uit dat de toekomst positief is.'
Eerst genieten ze samen van de bijzondere eerste schooldag van 2023. 'Heel mooi en gezellig zo', vindt Smalbil-Dekker.