Aantal toendrarietganzen afgenomen bij zonnepark Sellingerbeetse

Het drijvende zonnepark op de plassen bij Sellingerbeetse
Het drijvende zonnepark op de plassen bij Sellingerbeetse © RTV Noord (archief)
Het aantal toendrarietganzen dat overnacht op de plassen bij de zandafgravingen bij Sellingerbeetse, is afgenomen sinds het drijvende zonnepark is geplaatst.
De vogel komt in Nederland niet veel voor, behalve in de provincies Groningen en Drenthe. De exploitant van het drijvende zonnepark, GroenLeven, heeft onderzoek laten doen naar de impact van de panelen op de natuur.
Sinds maandag is het onderzoek voor iedereen te lezen, omdat het naar de gemeenteraad van Westerwolde is gestuurd. Volgens de onderzoekers is niet vast te stellen of de afname te maken heeft met de geplaatste drijvende zonnepanelen. Landelijk is er namelijk ook een afname van de toendrarietgans.

Angst dat ganzen niet meer komen

Om de vogels was zo'n drie jaar geleden veel te doen, toen er werd gepraat over de komst van de zonnepanelen. Vogelkenner Nico de Vries was bang dat de toendrarietgans, die vanuit de Noord-Russische toendra's naar Nederland komt om te overwinteren, de plassen bij Sellingerbeetse niet meer zou gebruiken als overnachtingsplaats.
Volgens het onderzoek gebeurt dat dus nog wel: op een hoogtepunt waren er nog steeds 50.000 toendrarietganzen. Toen er nog geen zonnepanelen lagen, waren er dat er ruim 65.000.

Honden verstoren de gans

De ganzen die nog op de zuidplas vertoeven, worden wel sneller gestoord, concluderen de onderzoekers. Dat komt doordat de plekken met overgebleven open water dichterbij uitlaatplekken voor honden liggen.
Er wordt daarom aangeraden om te overwegen de uitlaatplekken tussen oktober en maart alleen overdag toegankelijk te maken. Ook wordt aangeraden om de plas beter af te schermen door middel van begroeiing.