Knoalster museum bezwijkt bijna onder gewicht streekgeschiedenis: 'Die stapels papier zijn zwaar'

Huize ter Marse in Stadskanaal
Huize ter Marse in Stadskanaal © Remco in 't Hof/RTV Noord
Tweehonderd jaar aan kranten, meters documenten en uitpuilende kasten: de streekhistorie van de Kanaalstreek is veilig opgeslagen in Huize ter Marse. Maar, het eist wel zijn tol. Het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal is hard aan een nieuw onderkomen toe.
De vloeren zijn verzakt, de plinten knappen van de muur en de muren staan bol. Het streekarchief dreigt te bezwijken onder het eigen gewicht. 'Er kan niks meer bij, het is niet meer verantwoord', zegt directrice Helen Kämink.

Tweehonderd jaar oud

Het Streekhistorisch Centrum is al bijna vijftig jaar gevestigd in Huize ter Marse in Stadskanaal. De hoeder van de streekgeschiedenis hoopt zo snel mogelijk van onderkomen te kunnen wisselen. 'Deze vloeren en muren zijn niet gemaakt voor een tweehonderd jaar oud krantenarchief', aldus de directrice. 'Die stapels papier zijn zwaar. Daar is dit gebouw niet op gemaakt.'
De collectie heeft bijzondere stukken in het beheer, zoals een Ommelander courant uit 1784 en een fotoreportage uit Stadskanaal rond 1900. 'Dit materiaal bezit enorme historische waarde', aldus Kämink.
Knoalster museum bezwijkt bijna onder gewicht streekgeschiedenis

Er is hoop

Het ziet er wellicht wat troosteloos uit op het moment, maar er is hoop. De gemeente Stadskanaal moet zich er nog definitief over uitspreken, maar de intentie bestaat om het centrum volgend jaar onder te brengen in de, straks gemoderniseerde, bibliotheek in Stadskanaal.
'De beste oplossing', vindt Kämink. 'Ons archief mag niet verloren gaan, het is ons collectief geheugen, onze geschiedenis zwart-op-wit'.