Student die energietoeslag wil, vangt dubbel bot

Studentenprotest
Studentenprotest © RTV Noord
De student uit Groningen die ruim twee weken geleden bij de rechter energietoeslag eiste, vangt dubbel bot: de gemeente blijft weigeren de toeslag te betalen. Ook voor een vergoeding uit de bijzondere bijstand komt de 25-jarige Mitchel niet in aanmerking. Dat meldt de woordvoerder van het gemeentebestuur.
Net als de ongeveer 20.000 studenten in Groningen komt hij niet in aanmerking voor een energietoeslag. Toch deed hij een aanvraag bij de gemeente Groningen. Die werd afgewezen. Zijn bezwaar tegen deze afwijzing legde hij ruim twee weken geleden voor aan de bestuursrechter in Groningen. Het is een principiële kwestie die landelijk speelt.

Te divers

Gemeenten weigeren studenten de toeslag te betalen en wijzen naar de landelijke overheid. Volgens minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen) is de situatie van studenten zo divers dat ze niet in aanmerking komen voor de generieke maatregel. Sommigen wonen nog thuis, anderen betalen huur inclusief energiekosten en anderen wonen, net als Mitchell, zelfstandig.
Eerder kreeg een student uit Nijmegen in een soortgelijke situatie gelijk van de bestuursrechter. De rechtbank in Nijmegen vindt dat de minister te algemeen redeneert. Ze doet geen recht aan de feitelijke woonsituatie van studenten en aan het doel van de wet.
Het doel van het eenmalig verstrekken van de energietoeslag is immers om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen als gevolg van de sterk gestegen energierekening ernstig in de financiële problemen raken.

Uitzoeken

Tijdens de zitting vroeg de rechter aan Mitchell of hij ook geld van DUO kreeg toen hij de aanvraag deed. Dat bleek niet het geval. In de reactie op het bezwaar van Mitchell schrijft de gemeente dat studenten die een studiebeurs ontvangen uitgesloten zijn van de energietoeslag.
De rechter vroeg zich af of dat ook geldt voor studenten die geen studiebeurs ontvangen en stuurde de gemeente op pad om dit uit te zoeken. Ook vroeg hij de gemeente uit te zoeken of Mitchell in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. De gemeente komt nu tot de conclusie dat ook studenten die geen studiefinanciering ontvangen uitgesloten zijn van de toeslag.
Het stadsbestuur heeft dit Mitchell inmiddels per brief laten weten. De rechtbank geeft de student tot vrijdag de tijd om te reageren.