OM eist boetes na ongeval waarbij 4-jarige Bam uit Hoogezand overleed

Een tekening voor de 4-jarige Bam die omkwam bij een ongeluk
Een tekening voor de 4-jarige Bam die omkwam bij een ongeluk © Derk Bosscher/RTV Noord
Het Openbaar Ministerie (OM) eist geldboetes van ruim 1.000 euro in de zaak rond het doodrijden van het 4-jarige jongetje Bam Tap uit Hoogezand. Sem B., die de auto zonder rijbewijs bestuurde en zijn moeder, Carita R., stonden dinsdag terecht in de rechtbank in Groningen.
B. en R. krijgen wat de Officier van Justitie betreft ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee maanden. Sem B. hoorde bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week tegen zich eisen, omdat het de tweede keer is dat hij zonder rijbewijs reed. Bovendien moeten de verdachten schadevergoeding betalen aan de nabestaanden, vindt de OvJ.

Emotionele zitting

Tijdens de emotionele rechtszitting maakte Bams moeder, Suzanne Kuiper, gebruik van haar spreekrecht. Ze is in verwachting van een zoontje . Met een foto van Bam voor zich, haar man naast zich en andere familieleden achter zich sprak ze ruim tien minuten.
Het leven van haar, haar man en hun oudere zoontje Jay staat sinds het ongeluk op 24 februari 2021 op zijn kop. 'Ik heb mijn zoontje letterlijk zien stikken in zijn bloed, heb het leven uit zijn gezicht zien verdwijnen', zei ze.
Ze neemt het Sem B. kwalijk dat hij kort na de aanrijding alsnog zijn rijbewijs heeft gehaald. 'Vlak nadat het gebeurd was, reed jij weer door Hoogezand. Heb je niet door hoe dat ons gekwetst heeft?', vraagt ze zich af.
Sem B. en Carita R. in de rechtbank
Sem B. en Carita R. in de rechtbank © Petra Urban

Spijt

De moeder van Sem B., die naast hem in de auto zat tijdens de fatale rit, betuigde 'haar diepste spijt'. Ze had hem eerder ook al eens laten rijden, ondanks het feit dat hij nog geen autorijbewijs had.
'Sem vroeg of hij dat stukje mocht rijden, en dat heb ik toegestaan. Het is de meest domme beslissing geweest die ik ooit heb gemaakt, ik heb er heel veel spijt van', zei Carita R. terwijl ze zich naar de ouders van de overleden Bam toe draaide. 'Ik zou willen dat ik die dag overnieuw kon doen, dat ik het kon oplossen. Maar ik weet dat dat niet kan.'

Niet te voorkomen

Volgens Sem B., die ook zijn excuses aanbood, reed hij langzaam door de Neptunus toen hij en zijn moeder een kind zagen spelen. Dat was Jay, het oudere broertje van Bam. Sem B. stopte de auto, en trok daarna weer op. De 4-jarige Bam kwam daarna achter een geparkeerde auto vandaan die groter was dan hij. Daardoor kon Bam de aanrijdende auto niet zien aankomen, en de chauffeur het jongetje niet zien. B. kon de auto niet meer stoppen en raakte Bam, die korte tijd later overleed.
'Het gebeurde zo snel, dat ook een meer ervaren bestuurder niet meer had kunnen stoppen', zegt de Officier van Justitie. Om die reden vindt het Openbaar Ministerie dat Sem B. de dood van de jongen niet kan worden verweten.

'Ook verdachten moeten leven met gevolgen'

Advocaat Niek Heidanus, die Sem B. en en Carita R. bijstaat, is het daarmee eens. Het ongeluk was ook volgens hem niet te voorkomen omdat Bam zo plotseling de weg op kwam. De advocaat vindt dat het Sem B. daarom alleen kan worden verweten dat hij zonder rijbewijs reed.
'Carita R. had nooit moeten toestaan dat Sem achter het stuur stapte. Daar heeft ze spijt van, en met de gevolgen van die keuze moeten beide verdachten dagelijks leven', zegt Heidanus verder. Hij vindt dat R. juridisch gezien geen blaam treft, en dat alleen Sem B. gestraft kan worden voor het rijden zonder rijbewijs.
De rechter doet later dinsdagmiddag uitspraak.