PvdA blijft de grootste in de provincie Groningen

GRONINGEN - De Partij van de Arbeid is veruit de grootste partij in onze provincie, zo blijkt uit de Provinciale Statenverkiezingen 2011.
CDA grote verliezer

De PvdA haalde 12 zetels, net zoveel als vier jaar geleden. De rest van de partijen haalde niet meer dan 6 zetels. Grote verliezer is het CDA dat bijna de helft van de zetels verloor. De christendemocraten van Marc Jager gingen van 9 naar 4 zetels.

Winst voor D66 en PVV

Grote winnaars zijn D66 en de PVV. D66 ging van 1 naar 3 zetels. De PVV deed voor het eerst mee en kreeg ook 3 zetels. De VVD won een zetel en kwam uit op 6 vertegenwoordigers. De ChristenUnie en de SP verloren elk een zetel en hielden er respectievelijk 3 en 6 over. GroenLinks hield haar 3 zetels. De Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren bleven op 1 staan. De enige partij die de kiesdrempel niet haalde in onze provincie was 50PLUS, die kreeg slechts anderhalf procent van de stemmen.

Hogere opkomst

In Groningen werd de afgelopen weken druk campagne gevoerd. Commissaris van de Koningin Max van den Berg had zich als persoonlijk doel gesteld de hoogste opkomst van Nederland te scoren. In Groningen ging 58,2 procent van de kiezers naar de stembus. En dat is ruim 7 procent meer ten opzichte van vier jaar geleden. Het duurde overigens lang voordat alle stemmen waren geteld. Pas rond 01:45 uur waren de laatste uitslagen in onze provincie binnen.