Raad van State buigt zich nog eens over bezwaren Kattenbrug Groningen

De nieuwe Kattenbrug
De nieuwe Kattenbrug © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De gemeente Groningen moet hoogstwaarschijnlijk nog één keer haar vergunningshuiswerk voor de Kattenbrug over het Schuitendiep overdoen, maar dan lijkt alles wel in orde. Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Twee jaar geleden legde de hoogste bestuursrechter een bouwstop op, omdat de gemeente zichzelf een vergunning had verleend zonder deugdelijke onderbouwing.

Reparatiebesluit

Na een paar aanvullende onderzoeken en het inwinnen van extra adviezen dacht Groningen met een reparatiebesluit de boel definitief op de rails te hebben. In ieder geval kon de gemeente de met vertraging afgebouwde brug vorig jaar februari openstellen.
Toch moet de Raad van State nog een allerlaatste oordeel over het rammelende vergunningstraject vellen. Om die reden meldden bezwaarmaker Kors van Bladeren, eigenaar van een monumentaal pand aan het Schuitendiep, en gemeenteadvocaat Rens Snel zich dinsdag weer in Den Haag.

Losse draadjes

Tijdens de zitting liet de rechter doorschemeren dat er mogelijk toch nog wat losse draadjes aan de gerepareerde vergunning voor de Kattenbrug hangen. Volgens advocaat Snel kan dat met een aanvullend reparatiebesluitje worden hersteld.
Tegenstander Van Bladeren denkt daar duidelijk anders over. Niet dat hij tegen een brug op zich is, maar hij maakt wel bezwaar tegen het rommelig verlopen vergunningstraject voor de nieuwe brug: 'Ik heb bouwkunde in Delft gestudeerd en vind de brug op zich heel mooi. Maar niet op deze plek. Deze brug past absoluut niet bij het beschermde stadsgezicht en over het Schuitendiep', aldus de bezwaarmaker.

Bang voor meer schade

Advocaat Snel was het daar namens de gemeente niet mee eens: 'Bijna iedere deskundige die de gemeente om advies heeft gevraagd was positief tot uitermate positief; ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.'
Van Bladeren is bang voor meer schade aan zijn pand door het toegenomen busverkeer over het de brug en het Gedempte Kattendiep: 'Die brug moest er komen voor het busplan. Nu komen alle bussen uit Noord-Groningen langs mijn pand. En hoewel de gemeente anti-trillingsplaten in de buurt heeft aangebracht, is dit uitgerekend niet voor mijn pand gebeurd.'

Extra maatregelen

Volgens de gemeenteadvocaat is dat niet nodig omdat juist het busverkeer voor het pand van Van Bladeren zou zijn gehalveerd. Van Bladeren noemt dat onzin. Hij stelt dat de zijkant van zijn pand aan het Kattendiep staat en dat daar nu veel meer bussen langsrijden.
De Raad van State gaat nog eens goed naar de vergunning en bezwaren van Van Bladeren kijken en doet binnen enkele weken uitspraak. Mogelijk zal Groningen nog wat huiswerk moeten overdoen of nog wat extra maatregelen bij het pand van Van Bladeren moeten nemen.