FC Groningen wil eigen trainingsaccommodatie met acht tot tien velden

Algemeen directeur FC Groningen, Wouter Gudde
Algemeen directeur FC Groningen, Wouter Gudde © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
FC Groningen heeft de komende jaren ruimte nodig om zich verder te ontwikkelen en te groeien. De club heeft daarom bij de gemeente Groningen de wens neergelegd voor een accommodatie van acht tot tien eigen velden. 'Een accommodatie waar wij met zijn allen op één plek kunnen trainen, leren en wedstrijden voetballen', aldus algemeen directeur Wouter Gudde in nieuwjaarstoespraak.
Het liefst blijft de FC op Sportpark Corpus den Hoorn, maar het is nog maar de vraag of daar voldoende ruimte is voor FC Groningen. 'We zijn al lange tijd in gesprek met de gemeente Groningen en met Euroborg NV en we zijn positief over het proces tot nu toe. We vinden het goed om te zien dat de gemeente rekening houdt met alle andere stakeholders. Ook die partijen hebben ambities en verdienen een plek in het Groningse sportlandschap', aldus Gudde. 'Maar', gaat de directeur verder: ' De realiteit is echter wel dat we zonder een nieuwe accommodatie en zonder een forse verlaging van de huisvestingslasten niet kunnen spreken over een gezonde club, die op langere termijn structureel in de subtop van Nederland kan spelen.'

TopsportZorgCentrum

Het verlagen van de huisvestingslasten wil FC Groningen mede realiseren door het TopsportZorgCentrum op sportpark Corpus den Hoorn aan te kopen. Die deal is nog niet afgerond en Gudde windt er geen doekjes om: 'Als FC Groningen er niet in slaagt om het TopsportZorgCentrum aan te schaffen en er niet in slaagt de huurlasten van het stadion en de trainingsaccommodatie te verlagen, dan komt het ambitieniveau van de FC Groningen op langere termijn in gevaar.'
Een andere grote uitdaging voor dit jaar is de groeiende inflatie. De club wordt geraakt door de stijgende kosten en daarom heeft de FC met ingang van de bekerwedstrijd tegen Spakenburg de horecaprijzen verhoogd. Dat is volgens de FC nodig om een financieel gezonde club te blijven.
Uiteraard ging directeur Wouter Gudde ook in op de sportieve malaise. 'De situatie is op dit moment ronduit zorgelijk. Ik kijk als directeur graag naar de langere termijn, maar op dit moment telt alleen de korte termijn. De druk staat er vol op, maar daar moet je tegen kunnen als je in de topsport werkt.' FC Groningen is momenteel bezig de huidige selectie te versterken, maar nieuwe aanwinsten zijn er nog niet. 'Het winterwindow is niet de meest makkelijke periode om dit te doen.' De FC hoopt dat binnenkort de rust terugkeert, want dat is volgens Gudde nodig om uiteindelijk resultaat te behalen.

Negen miljoen winst

Gudde stipt in zijn toespraak ook de financiële prestatie van het seizoen 2021/2022 aan. In dit seizoen werd negen miljoen euro winst gemaakt. Verder groeide het eigen vermogen en is afscheid genomen van de spelersfondsen, waardoor de club optimaal heeft geprofiteerd van de transferopbrengsten van Bjorn Meijer en Jörgen Strand Larsen.