Raad van State veegt bezwaren tegen Delfzijlster kindcentrum van tafel

Het ontwerp van het nieuwe kindcentrum in Delfzijl
Het ontwerp van het nieuwe kindcentrum in Delfzijl © TenW Architecten
De bouw van een kindcentrum in Delfzijl kan door blijven gaan. De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren naar de prullenbak verwezen.
Vijf omwonenden maakten bezwaar tegen het nieuwe kindcentrum aan de Waddenweg in Delfzijl. Zij willen dat de school met kinderopvang op een andere plaats komt; dan hebben ze minder last van het geschreeuw van spelende kinderen. Ook willen ze hun vrije uitzicht behouden.

Groene haag

De Raad van State ziet geen enkele reden om het plan bij te schaven, blijkt uit de uitspraak in de bodemzaak woensdag. De hoogste bestuursrechter denkt dat de omwonenden niet veel last zullen krijgen van het nieuwe kindcentrum. De afstand tussen de woningen en de nieuwe school met kinderopvang is ruim vijftig meter.
De gemeente Eemsdelta heeft toegezegd een hoge groene haag te plaatsen rondom het kindcentrum. Daardoor hebben omwonenden aan de Noorsestraat en de Groenland minder zicht op het elf meter hoge gebouw. Daarmee wil de gemeente de buurtbewoners enigszins te vriend houden. Verder doet de gemeente nulmetingen, zodat eventuele trillingsschade door de bouw makkelijk kan worden vastgesteld.

Maatregelen voor verkeer

Ook komt er een zogeheten kiss&ridezone, waar ouders hun kinderen kunnen afzetten en ophalen om vervolgens snel weer weg te kunnen. Bovendien denkt de gemeente dat veel ouders te voet of per fiets hun kind naar school brengen en ophalen. De vrees van omwonenden dat ouders hun kinderen aan de noordzijde af zullen zetten is onterecht, want dat zou onlogisch zijn, aldus de Raad van State.
De Brede School Noord gaat deels tegen de vlakte
De Brede School Noord gaat deels tegen de vlakte © RTV Noord/Mario Miskovic
De bouw van het kindcentrum is in het najaar van 2021 begonnen. Het gebouw komt tegenover de Brede School Noord, de huidige school van de kinderen. Dat gebouw was niet bevingsbestendig. Na oplevering van het kindcentrum wordt een deel van dat gebouw afgebroken. De sporthal en kantoorruimten blijven behouden.