Gescheiden Lopster moet genoegen nemen met helft waardedalingsvergoeding

Een scheur in een woning in het bevingsgebied
Een scheur in een woning in het bevingsgebied © Jos Schuurman/FPS
Een man uit Loppersum heeft terecht de helft van een schadevergoeding gekregen. De andere helft is voor zijn ex-partner. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.
De Lopster kreeg de helft van de zogenoemde waardedalingsregeling. Dat is een vergoeding die woningeigenaren krijgen als hun huis minder waard is omdat het in het bevingsgebied staat.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) bepaalde eerder al dat de man slechts recht heeft op de helft van het geld. Daar was de man het niet mee eens. Hij stapte daarom naar de rechtbank en uiteindelijk naar de Raad van State.

Vaste lasten

Het IMG keerde de man ruim 15.000 euro uit. Officieel was hij op dat moment voor de helft eigenaar van de woning. De Lopster vindt dat hij toch recht heeft op een volledige schadevergoeding van ruim 30.000 euro. Want zijn relatie liep in 2007 al op de klippen en al die jaren betaalde hij alle vaste lasten inclusief hypotheek.

Niet op papier

Maar op papier was dat niet vastgelegd. En dus liep de ex nog alle risico's, die bij het eigendom van een huis horen, zoals waardedaling. De man moet dus genoegen nemen met de helft van de toegekende waardedalingsvergoeding.