Groot openluchttheater bij Schildmeer niet in één keer haalbaar: 'We willen droom omzetten in realistisch stappenplan'

Een maquette van 'De Barst'
Een maquette van 'De Barst' © eigen foto
Uit het niets het grootste openluchttheater van Nederland laten verrijzen aan het Schildmeer is niet realistisch. Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd door de Groningse decorontwerper Harm Naaijer en theatermaker Jos Thie. Initiatiefnemers van 'De Barst' keren daarom terug naar de tekentafel.
Het oorspronkelijke plan van een openluchttheater met een landschapspark, dat tegelijk ook een herinneringsmonument is voor de aardbevingen in Groningen, staat ondanks deze eerste tegenslag voor initiatiefnemer Naaijer nog altijd fier overeind. 'De Barst' moet nog steeds een heuvel in het vlakke Groningse landschap worden van zo'n twintig meter hoog, waarin ook een openluchttheater komt voor vijfduizend toeschouwers.
De initiatiefnemers zijn er inmiddels wel van doordrongen dat er een iets ander tijdspad bij hun ambitieuze plannen hoort. 'Dit is niet in één keer haalbaar. We willen onze droom daarom omzetten in een realistisch stappenplan', zegt Naaijer.

Andere locatie

Om dat doel te bereiken moeten de initiatiefnemers volgens het haalbaarheidsonderzoek uitkijken naar een andere locatie dan het Schildmeer. In het rapport wordt de Damsterplas als alternatieve locatie genoemd, die vlak naast het Schildmeer ligt. Op die plek worden onder de noemer Kultuureiland al culturele evenementen georganiseerd.
'Van uit de bewoners van Steendam kregen we terug dat de locatie die wij in gedachten hadden niet zo geschikt is. Dat heeft vooral met de verkeersdrukte te maken die we verwachten rondom de voorstellingen. We hebben nu zestig architectuurstudenten van de Hanzehogeschool gevraagd om te onderzoeken of er bij de Damsterplas ook plek is voor 'De Barst', zegt Naaijer.
Toukomst

'De Barst' is geselecteerd voor het project Toukomst van het Nationaal Programma Groningen. In totaal is voor Toukomst 100 miljoen euro beschikbaar om het leven, wonen en werken in Groningen te verbeteren.

Traditie

Naaijer bezocht voor het haalbaarheidsonderzoek verschillende grote openluchttheaters in Duitsland en Oostenrijk. In de gesprekken met de theatermakers en producenten in het buitenland zag hij dat de openluchttheaters daar voortkwamen uit een traditie die is ontstaan tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.
'Ze hebben daar echt hele grote podia, maar ze zijn allemaal klein begonnen. Er is in die gebieden een theatertraditie ontstaan en dat is gaan groeien. Dat willen we ook in dit gebied creëren', zegt Naaijer.
Als er een geschikte locatie is gevonden voor het openluchttheater wil Naaijer zo snel mogelijk een grote voorstelling op die plek gaan maken. Het ligt volgens hem voor de hand om dat in samenwerking te doen met Zummerbühne, die vorig jaar de voorstelling Hollands Hoop bij Overschild hebben gemaakt.

Duidelijkheid

De studenten van de Hanzehogeschool presenteren volgende week hun ideeën voor het project in MFC in Siddeburen. Na de zomer verwacht Naaijer meer duidelijkheid te geven over de kansen voor openluchttheater, landschapspark en herinneringsmonument 'De Barst'.