60.000 Groningse jongeren krijgen uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV-virus

Een kind krijgt een vaccinatie
Een kind krijgt een vaccinatie © RTV Noord
Vanaf woensdag krijgen zestigduizend jongeren in Groningen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het HPV-virus. Eerder kregen alleen tieners een uitnodiging voor de prik, maar het blijkt ook zinvol om jongeren tussen de 19 en 26 jaar te vaccineren tegen het virus. HPV kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.
HPV staat voor humaan papillomavirus. Tot nu toe werden vooral tieners hiertegen gevaccineerd. In de eerste jaren alleen meisjes, sinds vorig jaar ook jongens.
'Het idee daarachter was dat, als je de prik haalt voordat je seksueel actief bent, je het best beschermd bent', vertelt een woordvoerder van de GGD in Groningen daarover. 'Nu is toch gebleken dat er ook nog heel veel gezondheidswinst te behalen valt als je de prik haalt als je iets ouder bent', zegt de GGD.
De vaccinatie wordt dit jaar gratis aangeboden aan alle jongeren van 19 tot en met 26 jaar.
Het overdragen van het virus gaat via intiem contact, zoals seks of aanraken
GGD-woordvoerder
Het vaccin tegen het HPV-virus verkleint de kans dat de gevaccineerde besmet raakt met het virus. 'Veel mensen dragen het HPV-virus onbewust met zich mee en merken er niets van. Het is alleen wel behoorlijk besmettelijk en ook mensen die er niets van merken, kunnen het virus wel overdragen', zegt een GGD-woordvoerder. 'Het overdragen van het virus gaat via intiem contact, denk daarbij aan seks of aanraken', voegt de woordvoerder eraan toe.
Zowel vrouwen als mannen kunnen het virus bij zich dragen. Testen op het virus zijn echter alleen beschikbaar voor vrouwen, dat moet namelijk via een uitstrijkje.

Bij tien tot twintig procent ziekte

Volgens de GGD kan een HPV-infectie zes soorten kanker veroorzaken, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. 'Als je er kanker van krijgt, dan gebeurt dat niet van de ene op andere dag. Het kan best tien tot vijftien jaar duren voordat zich dat uit. Het virus veroorzaakt bij tien tot twintig procent van de mensen ziekte', vertelt de GGD.

30.000 prikken verwacht

De GGD verwacht een opkomst van vijftig procent op de vaccinatie-oproep. Dat betekent dat er dertigduizend prikken gezet moeten worden. 'Twee derde daarvan in de stad Groningen en een derde in de rest van de provincie. Maar we hopen natuurlijk altijd op meer', zegt de GGD.
Jongeren die zich willen laten vaccineren, kunnen hiervoor een afspraak maken bij de GGD. Er worden twee vaccinaties gegeven. Tussen beide vaccinaties zit minimaal een periode van 150 dagen. Op de website van de GGD is meer informatie te vinden over het virus en het vaccin, in de zogeheten HPV-keuzehulp.