Industrieel ontwerper Lou Beeren: 'Van mijn Café Gourmet werden meer dan vier miljoen verkocht'

Lou Beeren met een van zijn ontwerpen
Lou Beeren met een van zijn ontwerpen © Remco in 't Hof/RTV Noord
Het koffiezetapparaat Café Gourmet van Philips geldt als zijn best verkochte ontwerp. Met meer dan dan vier miljoen apparaten verdiende industrieel ontwerper Lou Beeren uit Groningen er prijzen mee en kreeg hij erkenning van vakgenoten. Maar hij maakte veel meer. Nu heeft hij een boek geschreven om zijn levenswerk voor het nageslacht te bewaren.
De Café Gourmet is nog altijd in productie en dat maakt de 83-jarige pensionado uit Groninger trots. 'Bijna zestig jaar heb ik getekend en ontworpen. Dan is het fijn dat je een paar bestsellers hebt bedacht', zegt Beeren in zijn studio aan de Verlengde Hereweg in Stad.
'Van mijn Café Gourmet werden er meer dan veertien miljoen verkocht'

Boek als terugblik op leven

Beeren is aan het opruimen en weggooien, al doet het hem zeer dat hij sommige prototypes, waar hij zo lang en gedreven aan werkte, moet weggooien. Zijn dochter, eveneens ontwerper, zette hem op het spoor om zijn levenswerk in een boek onder te brengen.
'Dit boek voelt als een afscheid, maar ook een beetje als terugblik op mijn leven. Ik ben er tevreden mee', zegt hij. 'Bij Philips Groningen heb ik het vak pas echt goed geleerd. Daarna ben ik voor mijzelf begonnen en uiteindelijk ben ik als docent nog van invloed geweest op de levens van studenten die ook industrieel ontwerpen hebben gestudeerd.'

Band met Italië

Beeren legde zich in zijn producties vooral toe op huishoudelijke apparaten. Veel stofzuigers en scheerapparaten zijn al niet meer in productie, maar in tal van huishoudens bevinden zich nog wel apparaten die aan het brein van de Groninger vormgever zijn ontsproten.
Hoogtepuntje is een ontwerpklus voor de Italiaanse designer Alessi, die met Mendini heeft samengewerkt. Hem kennen we weer als ontwerper van het Groninger Museum. 'Ik heb vele jaren in Italië gewerkt en bezit er nog steeds een huis waar ik graag met familie en vrienden kom', zegt Beeren.

Cartoons houden hem jong

Het ontwerpersleven heeft hij grotendeels achter zich gelaten, maar het tekenen kan hij niet laten. Bijna elke dag krabbelt hij nog een cartoon die op de actualiteit is gebaseerd. 'Dat houdt mij bezig en het houdt mij fris en jong', aldus de gepensioneerd ontwerper.
Belangstellenden voor het boek over het werk van Lou Beeren kunnen een mail sturen naar: loubeeren@ziggo.nl.