'Sluit vliegveld Eelde voor meer windmolens'

© Jos Schuurman/FPS
'Sluit Groningen Airport Eelde, om meer en hogere windmolens in de gemeente Groningen mogelijk te maken'. Dat zegt GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen. Andere partijen, zoals de lokale partij Student&Stad en de Partij voor de Dieren, kunnen zich wel in het idee vinden.
De partij opperde het idee tijdens een debat over de klimaatplannen. Vanwege de aanvliegroutes van vliegtuigen kunnen windmolens in de gemeente Groningen niet zo hoog zijn als GroenLinks zou willen.

Weg met de vakantievluchten

'Op heel veel plekken is het niet mogelijk om windmolens te bouwen omdat er vliegtuigen moeten kunnen vliegen', zegt raadslid Ceciel Nieuwenhout van GroenLinks. 'Wij denken dan: waarom moet dat nog? De traumahelikopter van het UMCG vinden we belangrijk voor de veiligheid, maar de vakantievluchten moeten er wat ons betreft weg.'
Het weghalen van het vliegveld moet ook de geluidsoverlast, overlast voor omwonenden en natuuroverlast verminderen. GroenLinks pleit al langer voor het vertrek van het vliegveld, net als andere klimaatgezinde partijen.

Geen aandeelhouder meer

De gemeente Groningen is geen aandeelhouder meer van het vliegveld, en is dus de directe invloed op de luchthaven kwijt, erkent Nieuwenhout. 'Maar we hebben wel goede banden met omliggende gemeentes en de provincies, en hopen dat die hier een keuze in kunnen maken.'

'Neem Duitse kerncentrale over'

De PVV gooit het over een andere boeg: die partij wil het vliegveld behouden en daarnaast een Duitse kerncentrale overnemen. 'We willen onderzoeken of we de kerncentrale bij het Duitse Lingen operationeel over kunnen nemen', zegt raadslid Dennis Ram.
'We willen hem niet in Groningen neerzetten, vanwege de aardbevingen, maar wel kijken of we daar energie voor Groningen kunnen opwekken.'
Duitsland wil stoppen met kernenergie, en dus ook met de centrale die ter hoogte van Zwolle in Duitsland staat. Dat stoort Ram: 'Waarom zouden we daar iets afbreken, terwijl we in Nederland juist meer kernenergie willen?', vraagt hij zich af.