Langmanprijs voor coalitie die LNG-terminals naar Eemshaven haalde

Cas König en Ulco Vermeulen ontvangen de prijs uit handen van juryvoorzitter Jouke de Vries
Cas König en Ulco Vermeulen ontvangen de prijs uit handen van juryvoorzitter Jouke de Vries © Loek Mulder/RTV Noord
De Langmanprijs 2022 is woensdagavond toegekend aan alle organisaties die samen de komst van de LNG-schepen naar de Eemshaven hebben geregeld.
In een kort tijdsbestek van zo’n zes maanden slaagden ze erin twee terminals voor de opslag van vloeibaar aardgas naar de noordelijke zeehaven te halen. Dat gebeurde onder leiding van Gasunie en Groningen Seaports. Ook betrokken waren onder meer de provincie Groningen, RWE, de Omgevingsdienst en de gemeente Hogeland. De supervisie van het hele project lag bij het ministerie van Economische Zaken.
De directeuren Cas König van Groningen Seaports en Ulco Vermeulen van Gasunie ontvingen in MartiniPlaza de prijs uit handen van juryvoorzitter Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
De komst van de LNG-terminals was noodzakelijk om eventuele tekorten in de gasvoorziening op te vangen. Die kwam onder druk door de oorlog in Oekraïne. Het gas voor de terminals wordt met schepen van overzee aangevoerd.

Belangrijke prestatie voor noordelijke economie

De Langmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die een belangrijke prestatie voor de noordelijke economie hebben geleverd. Vorig jaar kregen het Groninger Museum, Fries Museum en Drents Museum de Langmanprijs, die is vernoemd naar oud-minister van Economische Zaken, Harry Langman. Later bedacht hij het zogeheten Langmanplan, dat de economie van de drie noordelijke provincies een duw in de rug moest geven.