UMCG-verpleegkundigen bedenken samen met apotheek plan om medicijnverspilling tegen te gaan

Anneke Bouma en Esther Flikkema op een kruiwagen vol weggegooide medicijnen
Anneke Bouma en Esther Flikkema op een kruiwagen vol weggegooide medicijnen © UMCG
Jaarlijks worden in het ziekenhuis veel medicijnen weggegooid. Bijvoorbeeld wanneer de verpakking geopend is, maar de patiënt ontslagen wordt en de rest van de verpakking niet meer gebruikt wordt. Twee verpleegkundigen van de longafdeling in het UMCG bedachten een manier om een deel van die verspilling tegen te gaan.
Anneke Bouma en Esther Flikkema zijn beide senior-verpleegkundige op de longafdeling in het UMCG. Dagelijks zien zij dat medicijnen moeten worden weggegooid. ‘Dat moet anders kunnen’, dachten ze. Samen met chef de clinique Tji Gan en ziekenhuisapotheker Patricia van den Bemt bedachten ze een plan om de verspilling van medicijnen tegen te gaan.
Wanneer patiënten op de longafdeling worden opgenomen krijgen ze hun medicatie vanuit de ziekenhuisapotheek. Ze gebruiken dan dus niet langer de medicijnen van thuis. De hoeveelheid wordt zoveel mogelijk afgestemd op de geschatte verblijfsduur in het ziekenhuis, maar dat lukt niet altijd. Wanneer een patiënt eerder naar huis gaat moeten de overgebleven medicijnen worden weggegooid. Bouma: ‘Soms is er nog maar één tablet uit een heel doosje.’

Dezelfde medicijnen als thuis

Door de medicijnen die patiënten thuis gebruiken door te gebruiken in het ziekenhuis denken Bouma en Flikkema deze verspilling tegen te gaan. Bij ontslag uit het ziekenhuis kunnen de overgebleven medicijnen thuis verder gebruikt worden. ‘Omdat we op onze afdeling ook transplantatie-patiënten hebben, gaat het om heel veel verschillende medicijnen’, legt Flikkema uit. Dat scheelt dus nogal.
Naast het feit dat verspilling wordt tegengegaan geeft het gebruik van de eigen medicijnen de patiënt ook een stuk regie terug. Bouma: ‘Mensen nemen hun eigen medicijnen mee en houden die ook zoveel mogelijk in eigen beheer. Wanneer ze weer naar huis gaan blijven ze dezelfde medicijnen gebruiken die ze ook in het ziekenhuis gewend waren te nemen.’
Daardoor worden volgens Bouma en Flikkema fouten in het gebruik van de medicijnen voorkomen.
Anneke Bouma en Esther Flikkema wonnen met hun idee de innovatieprijs van het UMCG
Anneke Bouma en Esther Flikkema wonnen met hun idee de innovatieprijs van het UMCG © UMCG

Innovatieprijs van 50.000 euro

Voor hun idee wonnen ze de innovatieprijs voor duurzaamheid van het ziekenhuis. Ieder jaar reikt het UMCG vier van deze prijzen uit. Het ziekenhuis wil hiermee vernieuwende ideeën van medewerkers steunen. De winnaars ontvangen vijftigduizend euro om hun plan te realiseren. Bouma en Flikkema kunnen hun idee nu dus werkelijk gaan uitvoeren. Wanneer het succesvol blijkt, hopen ze het in het hele ziekenhuis in te kunnen voeren.
Met een kruiwagen vol weggegooide medicijnen pitchte het tweetal hun idee bij de jury. ‘Dat waren slechts de medicijnen die gedurende een paar weken op onze afdeling waren weggegooid’, vertelt Bouma. ‘Het is echt schrijnend als je nadenkt over de verspilling in het hele ziekenhuis in een jaar.’
Een kruiwagen vol weggegooide medicijnen
Een kruiwagen vol weggegooide medicijnen © UMCG

Nog drie winnaars

Naast het idee van Bouma en Flikkema wonnen nog drie andere initiatieven een innovatieprijs. Madieke Douma is diëtist in het ziekenhuis. Haar project richt zich op smaakvolle voeding voor patiënten. Door bijvoorbeeld chemotherapie, medicijngebruik of infecties hebben veel patiënten een smaakstoornis. Door het opstellen van een persoonlijk smaakpaspoort hoopt Douma de smaakbeleving te verbeteren.
Jan Jacob Schuringa doet met zijn team onderzoek naar leukemiecellen. Doel is het verbeteren van behandelingen. En verpleegkundige Jeanine von Hebel ontwikkelt een nieuwe leerlijn voor verpleegkundigen, waarmee zij praktijksituaties kunnen evalueren.